2021-10-12 372 浏览
系朋友介绍之下,今次黎试依一间米芝连星级师傅班底制作既 云寿司 。如果只系路过,好可能会忽略佢唔系好大既舖面,本身都路过几次,但都冇吸引到我入去。入到去,座位唔多,空间有啲狭小,拎多少少野都坐唔到入去。如果热爱空间感,你一定会失望。相信唔少人都会比较佢同 立鮨 ,不过在我眼中系2个好唔同既存在,云寿司 主打食材原味道,而 立鮨 调味上就花较多心思,所以相对地 云寿司 选择就冇咁多喇。刺身不得不提系个入口充满层次感既帆立贝,除左鲜甜之外,入口一丝丝既咬感,真系本日之最。寿司方面,火炙既款式都恰到好处,唔会烧得过熟,但油脂感又出到黎。美中不足既地方系后加既厚岸蚝刺身,我见整体食材选取都有要求,所以身为生蚝爱好者就嗌黎食下,点知一入口只得一个感觉,就系腥!系令人有少少失望。整体而言,依个价钱食到依个质素算系合格,但如果打住米芝连班底旗号,相对期望值会较高。而我个人就较偏好多啲个人化调味,令我会更加有食完之后既印象。