2015-02-28
Via Tokyo我谂系全香港数一数二出名既绿茶雪糕店绿茶雪糕近年成为左一种热潮,新既绿茶雪糕铺都不断禁开禁系上年7月份就去左呢间系铜锣湾几难揾既雪糕店揾左好耐先揾到!有兴趣又第一次去既记得系mtr f出口出左之后开map行!附近会有一间幼稚园去到真系吓一跳,因为无谂过间铺头会细成到禁,而且入面真系好少位,不过朝圣紧系要比d代价架啦等左大约20分钟左右,就入左去坐低同嗌野啦入既格调都几靓几和谐,而且有张吊摇椅,可惜我就冇机会坐啦我朋友嗌左matcha ice-cream latte($42),而我就嗌左生果抹茶雪糕白玉馅蜜($52),临走仲叫左杯matcha latte($32)个生果抹茶雪糕白玉馅蜜既份量老实讲系几细!不过佢系有好多生果,包括香蕉,奇异果,士多啤梨;另外仲有红豆,白玉,馅蜜,个底仲有D白色凉粉个白玉真系好好食,食落好有咬口,好中意而个馅蜜就觉得普普通通啦.对比起其他绿茶雪糕店,我觉得呢间既绿茶系真系最好食,食唔惯绿茶既人可能会觉得苦或者甘得济啦,但我反而觉得VIA TOKYO既绿茶雪糕系岩岩好,唔会太甜,好好味!而分别个两杯野饮呢,我就觉得一般般啦,饮落系都有好浓既绿
绿茶雪糕近年成为左一种热潮,新既绿茶雪糕铺都不断禁开
禁系上年7月份就去左呢间系铜锣湾几难揾既雪糕店
附近会有一间幼稚园
去到真系吓一跳,因为无谂过间铺头会细成到禁,
而且入面真系好少位,不过朝圣紧系要比d代价架啦
等左大约20分钟左右,就入左去坐低同嗌野啦
入既格调都几靓几和谐,而且有张吊摇椅,可惜我就冇机会坐啦
个白玉真系好好食,食落好有咬口,好中意
而个馅蜜就觉得普普通通啦.
对比起其他绿茶雪糕店,我觉得呢间既绿茶系真系最好食,
食唔惯绿茶既人可能会觉得苦或者甘得济啦,
而分别个两杯野饮呢,我就觉得一般般啦,饮落系都有好浓既绿茶味,而且系用北海道牛奶,所以几有质素
但我觉得饮完就有D济,相比起雪糕我就比较推荐雪糕啦!
而且热既latte系可以叫佢帮你画公仔架!有兴趣既记住嗌啦