2016-07-21
再次系我第一个到,最初去左地面既 Biergarden bar,原来餐厅系要落 basement 架,酒吧先系地舖。地牢德国餐厅,即时令我谂起以前系德国既时候,去由二次大战防空洞改建而成既德国餐厅食饭,十分相似,好有 feel 呢。内笼装修都非常德国风,不过圣诞装饰就有点娘啊。本来环境舒服宁静又浪漫,不幸地有台操北方语言既女人连几个细路嘈到拆天、喧哗乱叫、高谈宽论、鬼杀咁嘈,当左自己屋企咩 ﹗真系大杀风景,将和谐既气氛完全破坏 ﹗见到貌似老板娘的跟佢地坐埋一齐㖞,不知是否亲戚呢?还是熟客?好采不久就埋单离开,即时回复宁静,唉。 心情平伏后继续围顾四周,台面既圣诞摆设都几别致,周遭用上橙色柔和灯光非常温暖啊。约左八点,我六点半已到左尖咀喇,都无地方行,七点半先坐低啦,早到半个钟添!老朋友聚会,饮返杯先,但个个未到,唯有自己队住先。为左打发时间,唯有不停地将 menu 揭上揭落,先计划好 order 什么啦。去德国餐厅梗系要饮德国啤酒啦,其他酒吧好少有得供应架麻 ﹗我就试试 Helles 啦,味道好香,以前饮过 Kristall 好似有香蕉味,而 Hefe Dunkel 大麦味浓又带少许甘
去德国餐厅梗系要饮德国啤酒啦,其他酒吧好少有得供应架麻 ﹗我就试试 Helles 啦,味道好香,以前饮过 Kristall 好似有香蕉味,而 Hefe Dunkel 大麦味浓又带少许甘甘地,不错。
依家 19:55 分,朋友们仲未有一个出现,见到德国猪手要等 30-45 分钟,order 定先好㖞,佢地黎到就即刻热辣辣有得食喇 ﹗
德国咸猪手 Pork Knuckle with sauerkraut,一见到碎上我就好怕架喇,会唔会又干争争架?整啖先讲,外皮香脆略硬,骨胶原黏住脆皮之下,胶胶黏黏、咽咽韧韧,质感非常好 ﹗难得肉质不硬而弹,嚼劲非常。
中程度咸香不呛不浊,而且仍能保留少许肉汁,都几满意 ﹗演释手法都系较为港式,幸好出品不错呢,值得一试。德国酸菜腌得非常好,仲好爽口添呢,湿上猪手肉同吃,别有一番风味。薯蓉好香好滑味道浓郁,夹住猪手一齐食超好味 ﹗
暂时系我心目中香港美味猪手排名第 1 位系赤柱 King Ludwig Beerhall,接住系 Biergarden Fass、After 5、德意时,不过最好既猪手当然要飞去德国先食得到啦 ﹗
主角寿星突然迟收工啊,现时 20:30 都仲未到步,我地几个每人两三旧已经消灭左只猪手喇,剩返旧巨形骨头乍,唯有 order 多只,又要再等 30 多分钟喇。
德国肠并盘细 Sausages platter small,多谢 HKD128,大大份物有所值。一早预左香肠会好滞,所以叫细份每人几旧好喇。其实都分唔开什么肠呢,有香草白肉肠、脆皮肠、羊肝肠、猪肉肠,全都好 juicy ﹗
肉汁丰富,皮香肉嫩,烤得燋香飘飘,烤香肠既气味特别芬芳诱人。肉味香浓,肉汁微渗,配埋经加工既芥辣就更加好味。如果配上酸瓜、酸菜又可减低油腻及滞滞感觉,可以食多几旧啊 ﹗而且酸瓜酸菜都腌得非常好味,不过浓不过呛,爽脆多汁。
白汁三文鱼长通粉,个白汁真系坚正呀,香喷喷又幼滑,味道仲十分浓郁,好好食 ﹗长通粉软硬适中有赵口,灌入大量白汁再塞入口,感动到震 ﹗全熟三文鱼鱼味特浓,虽然质感有点干鞋,还可以。
红酒炆牛尾,好大碌㖞,有肉食 ﹗味道唔错,鲜茄酸酸的味道隐约散发出红酒芳香甜味。牛尾炆得非常软棉,红酒汁完全渗入每丝纤维之中,每一口都充满肉汁及酱汁,水润非常。不过温度唔够热,再热一点就更好食一点 ﹗
香草蒜蓉辣汁蚬肉扁意粉,如果蚬肉跟意粉一齐炒会更好食,依家蚬还蚬,意粉还意粉,无咩意义。不过居然用上巨形车厘蚬就较为特别,落足本钱 ﹗车厘蚬味道极鲜而带天然海水咸味,但加埋调味粉就稍咸了一点点。意大利香草扁意粉,香草味突出而霸道,扁意粉咽咽韧韧富弹性,不错不错。
忌廉白酒煮蚬,同意粉一样用上巨形鲜车厘蚬,开心死 ﹗跟一般西餐厅完全唔同。可惜系忌廉白酒汁稀如水,水汪汪般。食唔到白酒同忌廉既味道,幸好车厘蚬好新鲜,原味原味,肥美饱满鲜甜无比 ﹗
烧猪仔骨 baby back rib,非常高质好美味 ﹗肉质软腍得黎又弹又有咬口,肉质唔会腍劈劈、唔会散筲筲。香浓猪肉香味,外层烧得燋香而里面嫩滑有肉汁。调味刚刚好,不过浓不过呛,原汁原味。
德国咸猪手 Pork Knuckle with sauerkraut,第 2 只猪手喇 ﹗刚才大家一时冲动,四个人都赞成叫多一只咸猪手,因为寿星迟到而无食过呢 ﹗不过依家食到尾声,大家都已经饱到食唔落,我又饮左四五杯啤酒,肚都胀晒无位再放食物,唯有就打包返屋企益我阿妈啦 ﹗
哗,个外卖袋好靓呀 ﹗十足商场名店纸袋咁呢。靓女侍应帮我地影相,又帮我地 pack 好碟猪手,thank you thank you。仲好细心连条骨都另外用盒 pack 埋比我,哈哈。
Cova blueberry cheese cake,突然晏昼收到 mission 要买生日蛋糕,我都系谂住尽人事架乍,唔知尖沙咀边度有得买。最初谂住去 agnes b 睇睇有无喇,行行下见到 Cova 啊 ﹗
有缘有缘,见到有几款蛋糕都好靓好吸引,最后决定蓝莓芝士蛋糕,又恰巧 Chris 都钟意食,Happy Birthday ﹗真系好好味呀 ﹗又唔太甜,好香芝士味,口感又滑。蓝苺酸酸甜甜好开胃,好好食 ﹗我都忍唔住连食几块,哈哈 ﹗大家都饱到食唔落喇 ﹗Happy birthday ﹗食饱饱我又返大埔转场再饮喇,哈哈。