2023-04-07
同朋友食饭,好怕时限短既餐厅,大家食下倾下好快就够钟,搅到成件事好赶咁。而呢间胡同,同朋友食左好几次,次次坐足成晚都无被赶走。今次Book 7:00晚饭,门口侍应话9:00交枱,不过我地倾下食下坐到11:00都无被赶走😛 。餐厅系中式布置,枱与枱之间有一定距离,每个坐位都好阔落,并放有cushion,很舒服。餐厅楼底高,有空间感,三边被全落地玻璃包围,饱览维港景色,夜晚可以睇住幻彩咏香港𩠌饭。餐厅晚上将灯光调较得极之昏暗,所有光源只集中每张枱既中心,为𩠌菜拍照系好靓既,但枱以外既其他位置影相都好难影相。好喇,到戏肉!同朋友叫左10𩠌既set,另加半只片皮鸭。晚餐 1-10 款 - HKD 980:1. 松露鲍鱼😋😋😋😋😋》呢个𩠌系冻食,鲍鱼约半只女仔手掌大小,店家很细心地将鲍鱼分成三小件,唔洗舞刀动叉,一口一件,十分贴心。鲍鱼质感软腍易咬,味道鲜甜,食时渗出松露既香气,好味!2. 鱼籽煎鹅肝熏蛋😋😋😋😋😋》呢个𩠌都系冻食,熏蛋既流心做得好靓!先咬一小口熏蛋试下味先,咦?个熏蛋既味道好淡,少许熏香,但唔觉有额外调味…有点失望之际,再咬多一大口,将蛋,鱼籽,连鹅肝一齐咬,Oh? 整个味道逆
好喇,到戏肉!
同朋友叫左10𩠌既set,另加半只片皮鸭。
晚餐 1-10 款 - HKD 980:
1. 松露鲍鱼
松露鲍鱼
2. 鱼籽煎鹅肝熏蛋
😋😋😋😋😋
》呢个𩠌都系冻食,熏蛋既流心做得好靓!先咬一小口熏蛋试下味先,咦?个熏蛋既味道好淡,少许熏香,但唔觉有额外调味…有点失望之际,再咬多一大口,将蛋,鱼籽,连鹅肝一齐咬,Oh? 整个味道逆转左!
流心蛋竟将鱼籽同鹅肝两样浓味既食材混合并中和,蛋汁混合埋鱼籽既咸鲜,再搭上脆脆地加上丰厚油香既煎鹅肝,令食材既味道升华同互补,配搭很妙。
鱼籽煎鹅肝熏蛋
3. 酸辣金汤包
😋😋😋😋
》呢个其实系包著酸辣汤汁既小笼包。汤包正常尺寸,表皮厚薄适中,内馅既肉同汤既比例各占半。汤汁带点麻辣,每口都带浓浓肉香。
入口先食到肉汁既香甜,隔一阵,麻味就由舌头慢慢渗出。我平时唔食辣野,觉得辣味很易将食物本身味道遮盖,但系呢个汤包既麻辣我系觉得好食既,一D都无遮盖食物既原味,反而丰富左个味道,Good👍🏻
4. 紫椰菜乳香莲藕饺
😋😋😋
》呢个蒸饺系烧卖既大细,同金汤包一齐上枱,皮薄,内馅用左爽口既根茎类瓜菜切粒同埋菇粒,食落爽口,味道可以。
酸辣金汤包 & 紫椰菜乳香莲藕饺
5. 鱼香虎虾
😋😋😋😋😋
》呢味𩠌上碟时,就得一只开左两边既虎虾,没多余既装饰伴碟,虎虾既尺寸系接近3/4女仔手掌既长度,唔算很大只,虎虾煎到超香,虾味很浓很鲜。虾肉既纤维幼细,肉质幼滑弹牙。呢个虾既酱汁都挂晒o系虾肉上,入口鲜味到顶点…..好正!
鱼香虎虾
6. 青花椒鳕鱼
😋😋😋😋😋
》平时好少食鱼,因极怕鱼腥味,但呢碟鳕鱼真系好吸引,块鱼肉系超级雪白,整碟鱼肉上枱时雪白到好似发光咁,原块肉系完美到揾唔到半丝微血管或鱼皮黏连著。
块鳕鱼扒系 掌心大既尺寸,食一口,不得了!筷子夹落都feel到软软嫩嫩既质感,食落肉质果然细嫩油滑,味道亦一如所料既鲜甜,而鲜甜过后,又慢慢渗出很轻既麻感,d麻感系来自表面既辣椒同埋青花椒,麻感并没有将鱼既鲜甜盖过,反而系丰富左个味道,very good.
青花椒鳕鱼
7. 清炒芥兰苗
😋😋😋
》芥兰苗很鲜嫩。虽之系清炒,不过味道一d都唔清,系几浓味 同 重油 既,一贯川菜既特色。
清炒芥兰苗
8. 茴香鸡粒蛋炒饭
😋😋😋😋😋
》 呢碗炒饭系全部菜入面最辣既一碟,炒饭粒粒分明,软硬适中,食落系带辛辣,而佢既辣同其他𩠌既麻辣又有d唔同,个味道好香好吸引。
佢既辣系带点香草味,辣既程度比其他𩠌高一点,我食一口,就要饮一啖野,加食一口鱼,中和返个辣先顶得顺。但我都系好钟意呢个饭,好味程度令我呢个怕辣既人都啪晒成碗。
茴香鸡粒蛋炒饭
9. 椰汁石榴糕
😋😋😋😋
》个糕点好靓,有三层明显既分层,最顶层系呈云石图案,食落质感系爽口既,好似冻马荳糕呢d质感咁上下。个糕既味道清甜,每口都有清香既石榴味,虽然个糕名有椰汁二字,但唔系好食得出椰汁味,可能石榴味本身真系太浓,所以盖过左椰汁味。 Anyway, 个糕系几好食,清甜带石榴香,食完咁多浓味𩠌同辣嘢之后食佢,就有一种解渴同清爽感啦,很好。
椰油石榴糕
10. 龙井奶冻
😋😋😋
》呢个奶冻唔太甜,带超级香浓既奶味,一路食就觉得好似饮紧全脂奶咁。而佢个名虽然有龙井,但其实唔系好食得出茶味。所以味道讲唔上特别,因为同其他地方食到既奶冻差唔多味,不过,食完辣嘢之后食佢,用佢来Balance返刚才既刺激,系ok既。
龙井奶冻
11. 另加 : 胡同片皮鸭 一碟 - HKD 398
😋😋😋😋😋
》呢碟片皮鸭好好味,而且差唔多枱枱都会叫,个鸭除左好食,仲有得即席睇师傅喺你格离烤鸭,然后即时片埋皮,上菜!
片皮鸭既皮烤到色泽光亮,片片都胀胀卜卜,师傅将每块都片到肉,脂,皮十分均匀,鸭既味道非常香浓,肉感软腍,一d都唔柴,每次去胡同食饭都必定会叫。
胡同片皮鸭
餐饮 Asian Beauty Mocktail (跟餐+HKD68)
》个餐饮系 茉莉花茶+菠萝汁+柠檬香茅 调出既无酒精饮料,饮落非常清新,有强劲菠萝味,好饮。
Asian Beauty Mocktail