2022-05-23 354 浏览
会展站开左冇耐,决定放工到此一游下,顺便食个望住维港嘅晚餐。 见到一间价钱都合理嘅餐厅,而且呢间舖门面好靓,有小小异国风mix高雅风feel,楼底好高。 上网search就见其他人多数食下午茶,亦有唔少花花装饰同靓靓打卡位, 决定试试。侍应系门口比左张飞我地,就叫我地直行到尾。 入餐厅前会经过大量打卡位,亦见有食客打卡中。 经过一条长走廊,终于入到餐厅。 同想像中好唔同。 暗暗的环境用紫色灯光做主调,落地玻璃后就系维港,仲有得出露台影相饮酒。 舖头面积好大 两个人share两张大sofa,而每张台都配置灯仔,方便阅读。坐低之后侍应好用心介绍menu同根据客人口味推荐饮品。 全餐饭佢地都好快手收碟上菜同refill水。最后同朋友拣左龙虾汤,烟三文鱼沙律,鸭肝无花果酱多士,芝士焗龙虾同m5牛排。 再额外叫左两杯cocktail。龙虾汤深红色,饮落好似食紧成个龙虾壳嘅感觉,我几推荐重口味人士饮。如果加多dcream会更滑。沙侓比我想像中大碗,佢嘅清新配汤一流,中和翻个味蕾。 三文鱼都有4大够,唔马虎。 至于鸭肝多士更有惊喜。 鸭肝唔油腻,搭配酸酸甜甜嘅无花果酱同松脆嘅多士,口感味道都不错。到

龙虾汤
龙虾汤

烟三文鱼凯撒沙律
无花果在香煎鸭肝配多士

到主菜
义式芝士焗龙虾伴薯蓉芦笋$428
M5和牛西冷(8oz) 伴薯角芦笋 $428

龙虾用浓烈嘅香草番茄酱同芝士覆盖,搭配味道相对light同smooth嘅薯蓉,调味就刚刚好。
二义式芝士焗龙虾配薯蓉芦笋

个人钟意佢嘅牛扒多d。 大大块,肉味浓, 肥瘦适中,有肉汁。 而且佢嘅薯角好脆身,食完已经饱晒。
M5和牛西冷8oz  配薯角芦笋

套餐跟一款甜品。 餐厅安排左流心绿茶挞配自家制云呢拿雪糕。
高推绿茶挞, 如果有得单叫我肯再黎再食个甜品。 热辣辣嘅绿茶朱古力酱搭配外层松脆嘅曲奇脆饼,再加埋雪糕,冰火交替,冇得输。
甜品

cocktail 方面我地叫左餐厅推介嘅7同9号。 分别系Dionysus 同 song of the siren
前者系柚子柠檬gin后者系无花果whiskey。 餐厅会好贴心咁问你想要嘅酒味浓度同果味酸度。 我就选择左餐厅最原先嘅设计浓度。
Dionysus 酒味唔浓,反而果味重,适合钟意清新感觉嘅朋友。 相反song of the siren就重酒精味, 但系佢入口顺口, 有果味嘅after taste。
cocktail

总括呢度环境浪漫,系一个放松饮酒嘅好地方。

烟三文鱼凯撒沙律
二义式芝士焗龙虾配薯蓉芦笋