2017-04-01
行完西环码头,一行三人就揾下有咩好食,食得西餐多,有时总令人想起中菜,除左上海野同小炒,我一定会拣潮州菜。朋友食过德记,都系赞嘅,就胆粗粗六点半先订七点半三位。见到餐厅出面系黄金食饭时间有咁多人系门口等(目测:有三十人),相信都系坚野!等左一阵我地都有枱,坐定定后,一个亲切嘅伯伯问我地几位,见到另一位婶婶侍应笑脸相迎对客人,有时我觉得,人情味对一间食店都好重要,唔一定下下都要拆完起新野,所以服务系一流的!三个人叫左五样野,都真系有D眼濶肚窄,先上卤水鹅片,其实无咩特别,而且卤水味唔太浓,平平!蚝仔粥都算OK,蚝都算多,而且有木鱼(唔知系唔系咁叫),料系够,加埋胡椒粉,就更加野味!之后到个甜酸面,系有比较既情况底下,面炸得唔脆,有D“林”,曾经食过另一间系外脆内软既口感,如果问我边个先系正宗,我就真系唔知,不过‥‥‥我点都系钟意食香口野,所以佢就真系唔够脆。呢个炸物,就算我真系钟意食香口野既人,都觉得马马,其实我系睇番个菜名先知自己食紧咩,咬落口就唔算弹牙,不过系果度既推介,但朋友就几钟,所以各人有各种喜欢!全晚最钟意就系只鸡,泊得住酒楼去饮既水准,皮脆肉嫩,重有紫苏叶炸上,同鸡一齐入口
卤水鹅片
蚝仔粥