築間酸菜魚

2024-10-15 541 浏览
首先,我地点咗总长酸菜鱼,中份适合2-3人分享,份量啱啱好。酸菜鱼汤底一端上枱就已经闻到阵阵酸香,汤头酸辣,刺激味蕾,鱼片薄薄滑滑,吸收咗汤底嘅味道,入口鲜嫩得嚟又唔会过腥。🫶🏻配料方面,我地加咗冻豆腐,吸满咗汤汁后非常入味,每一啖都系满满酸辣同鲜甜嘅交织。牛五花片就系另一个亮点,浸咗喺滚热嘅酸菜汤入面,令脂肪同肉质变得更嫩滑。至于乌鳗鱼片,鱼肉富有弹性,带少少滑溜嘅口感,同汤底嘅酸香配合得非常好。最后,加埋啖啖鲜虾滑,弹牙得嚟仲有一阵鲜味。🐟另外,点左小食浪子咸酥鸡,炸得香脆惹味,外皮酥脆,内里保持嫩滑多汁,咬落去真系满足感爆灯!鸡肉内里带嫩,唔会过咸,调味恰到好处,仲加咗少少九层塔,令香气更丰富。🍗