2017-11-16
屯门其实有咩甜品食?以前近近地我就去置乐啦,然后有啲执鬼左,之后唯有黎红桥呢边,太远我去唔到喇。红桥冇咩多,就系小店多,近巴士站呢个位成日转手,原来已经变左甜品店。虽然系周六,但因为时间尚早,人地仲食紧正餐,所以我地「霸气包场」,坐左阵七点零钟都冇人黎食甜品。餐厅都几光猛,水泥墙,一律高櫈木枱,加几个粉蓝咕𠱸,简单舒适,加上播啲国语歌好啱听餐牌供应甜品为主,有梳芙厘班戟、窝夫、芋圆甜品、绵绵冰,定价$28-78;饮品方面有果昔、水果茶、奶茶等,定价$20-38,选择唔算好多。另有台式小食,例如盐酥鸡、花枝丸,想饱肚啲有一丁同乌冬,亦有熟食套餐,包面、肉燥、小食、饮品各一款,9pm前$48,9pm后加廿蚊。所以当日我地唔系太肚饿,但见到有小食,都试左少少。自选捞面套餐 $48 (自家制四川麻辣肉燥+$2、出前一丁、台式盐酥鸡、综合水果茶+$10)=$60套餐都抵食嘅,因为单点小食都30几蚊。原本就$48包面、肉燥、小食、饮品,咁我地想试下麻辣肉燥就加两蚊,饮品拣左原价$38嘅水果茶。最终拣齐野就$60,可以接受。自家制四川麻辣肉燥出前一丁如果唔钟意一丁,可以选乌冬的。四川麻辣肉燥就一般般
所以当日我地唔系太肚饿,但见到有小食,都试左少少。
最终拣齐野就$60,可以接受。
自家制四川麻辣肉燥出前一丁
如果唔钟意一丁,可以选乌冬的。四川麻辣肉燥就一般般,严格黎讲唔系好肉燥,一条条肉丝有啲酱料咁,麻辣度有点弱,勉强过得去。面就细细碗,预你食埋甜品先够饱。真系谂住食到四川麻辣嘅我地有啲啲啲啲失望
自家制四川麻辣肉燥出前一丁
台式盐酥鸡
盐酥鸡都几好食,唔会太厚粉,入口几酥脆,咸度适中,鸡肉都嫩,六、七件左右
综合水果茶+$10
跟餐加10都几抵,味道唔差,有火龙果、橙、苹果、蓝莓等,预期之中茶味唔算好浓,但果味都几香。
见到门口易拉架写住饮品外卖会有9折的。
综合水果茶
爱·添草莓 $38
即系草莓果昔,里面有鲜草莓同鲜芒果,卖相都ok嘅呢个价钱。
用鲜果blend成,味道唔假,冇沟果酱,酸酸甜甜,饮落顺滑,冇细碎冰,而且都几大杯呢
爱·添草莓
法式炖蛋
炖蛋系店员话梳芙厘班戟嘅等候时间耐左而送俾我地嘅,几贴心
质素一般般,原价$28就唔系贵,面头嘅焦糖层烧起一段时间,唔够香脆。炖蛋未算滑溜,见唔到云呢拿籽。
法式炖蛋
草莓芒果日式梳芙厘班戟 +雪糕 $78
班戟卖相同图片都有少少出入,图片靓少少,明嘅。奶油面头加左一条干花,开心仔
除左班戟,仲有甜奶油、鲜草莓、鲜芒果同一球自家制雪糕:豆腐、芒果、香芋、曲奇
班戟有空气感,唔死实实,唔似食蛋糕,但中间好似未熟透,蛋香弱啲,个人认为都ok啦,除左面同底好似焗过龙咁,㶶㶶地(?),比较粗糙
雪糕系自家制,拣左豆腐味,唔系好浓,入口都唔够滑溜。
草莓芒果日式梳芙厘班戟 +雪糕
整体黎讲,对于班戟会有少少失望嘅,但可能成间野感觉都几舒服,我又觉得可以有下次,俾多次机会
餐牌: