2018-09-30
和老公来铜锣湾看电影,由于时间尚早,所以决定先去附找个地方吃点东西才入场。老公想食拉面,问我可有甚么心水推介。记得之前 bookmark 咗登龙街一间米芝莲星级拉面店,还说下次嚟开铜锣湾,一定要揾个机会过嚟朝圣,反正面店离戏院不远,一于趁空档过去碰下运气。听说这间取名「茑」嘅拉面店,在日本甚有江湖地位,不但拥有米芝莲一星名号,而且还有东京最佳拉面嘅称号,成绩十分骄人。而铜锣湾店则是继新加坡、台湾后嘅第三间亚洲分店。店子地方不大,装潢用上日式简洁风,设计以厨房为中心,店内设有 21 个吧台座位,食客可以近距离感受厨师由汤底、制面,以至烹调嘅用心,挺有意思。入座后先拿起店员送上的餐牌细阅,拉面嘅口味,贵精不贵多,基本来说,只有几个大类,分别为酱油、盐味、味噌同照烧鸡,另外亦有几款小食、丼物同饮品等。由于睇完戏后仲约咗朋友食宵夜,所以决定只拣一碗面,再加两个小食大家 Share。选了最 Basic 嘅酱油味玉叉烧拉面 ($169/大),再加叉烧一片 ($12)。成品上桌后,先舀起一匙汤底细看,汤色金黄,清澈见底,入口带浓郁醇厚嘅海鲜甜味,完全没有油腻感,反而渗出淡淡嘅松露香。面条混合了多种优
店子地方不大,装潢用上日式简洁风,设计以厨房为中心,店内设有 21 个吧台座位,食客可以近距离感受 厨师由汤底、制面,以至烹调嘅用心,挺有意思。
选了最 Basic 嘅酱油味玉叉烧拉面 ($169/大),再加叉烧一片 ($12)。成品上桌后,先舀起一匙汤底细看,汤色金黄,清澈见底,入口带浓郁醇厚嘅海鲜甜味,完全没有油腻感,反而渗出淡淡嘅松露香。面条混合了多种优质面粉及荞麦粉于店内当天手工新鲜现制,入口烟韧弹牙,食落带荞麦香,加上面条嘅挂汤力不弱,索尽了汤汁同松露嘅香气,令人吃得舒畅。
至于配料方面就有叉烧、味玉蛋、笋干、日本大葱同松露酱。叉烧比较薄身,用猪肩肉加香草及烧烤酱油制成,入口柔软带油脂,肉质唔算粗糙,亦不痴牙。温泉蛋亦非常之有水准,不但蛋白嫩滑,而且蛋黄味浓,入味爆汁,绝对是惊喜之作。
日式煎饺子 ($45),饺子一碟有 5 只,外皮又薄又香脆,馅料同传统嘅日式煎饺好唔同,原来除了猪肉外,还加入咗豆腐同紫苏叶炮制。一口咬下,肉汁充满口腔,味道清怡可口,蘸点秘制酱汁,惹味好吃。
日式 炸鸡块 ($45),鸡块同样系一客 5 件,外层的炸粉看起来比较厚,但估唔到食落味道亦不俗;表面脆卜卜,内里肉质仍然保持幼嫩,既 Juicy 又多汁,挺啱我胃口。下次顺路,会再嚟试埋其他口味嘅拉面。