今日收工来到啲间远近驰名嘅Cafe Crepe。香港食可丽饼嘅餐厅唔多,而啲间专门店绝对系数一数二。K11 这间分店面积不算大,但座位亦不多所以感觉都几宽敞。通常Crepe都系甜点,但这间餐厅还有提供咸嘅Crepe,非常特别不可不试😈。我哋2个人点左一个甜一个咸,再加两杯沙冰。初时以为只系轻食,但原来都几饱,因为两个crepe都系超。足。料。🤤🤤🤤 份量多之余味道都系顶瓜瓜,佢可以话系香港最好食嘅可丽饼,没有之一👍🏻油封鸭配格鲁耶尔芝士 $109👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Crêpe Française第一次食咸嘅可丽饼,估唔到可以系咁好食!外表平平无奇,但原来系禾秆冚珍珠😲油封鸭肉嫩鲜甜,再配上gruyere芝士,味道层次丰富,而且仲有糖化洋葱增加味道层次,另外仲有芥末酱作点缀,啲个馅料绝对系高质。至于个crepe,烟烟韧韧而没有黏口嘅感觉,整体味道都系非常丰富,十分满足🤗朱古力可丽饼配抹茶忌廉芝士丶开心果脆脆及红莓酱 $89 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Matcha & Berry Parfait啲个可丽饼,净系卖相都已经吸引死人,而佢除咗有姿势亦都有实际。Crepe系朱古力味,馅料系抹茶忌廉芝士

油封鸭配格鲁耶尔芝士 $109👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Crêpe Française
油封鸭配格鲁耶尔芝士

Matcha & Berry Parfait
啲个可丽饼,净系卖相都已经吸引死人,而佢除咗有姿势亦都有实际。Crepe系朱古力味,馅料系抹茶忌廉芝士,再加上开心果嘅granola,口感丰富之余味道系非常配合,再点上酸酸甜甜嘅红莓酱,回味无穷!
朱古力可丽饼配抹茶忌廉芝士丶开心果脆脆及红莓酱

黄金冰冰乐 Jade $48👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
(Matcha / Dark Chocolate)
啲个沙冰系用抹茶打造,味道唔太甜好适合我,加上厚厚嘅忌廉topping,一起饮系非常之享受😎
黄金冰冰乐 Jade

意式雪糕加特浓咖啡 Affogato $48👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
(Coffee / Ice cream )
啲个我觉得系必叫,浓郁嘅咖啡,配合意式雪糕,又甜又香非常吸引!

总结:非一般嘅crepe,用心制作用料讲究,咸甜一样出色,必食推荐!

食物:❇️❇️❇️❇️❇️
环境:❇️❇️❇️❇️