2018-11-03
万胜节, 一家三口化个鬼妆去尖沙咀趁下热闹, 当然系食饱个肚, 做只饱鬼啦! 新港中心嘅地库, 系尖沙咀平靓正食肆多选择嘅地方。 今次拣一间好耐都冇食嘅 -「峰寿司」。< 熊本拉面 > 大概系猪骨汤底好多蒜子嘅叉烧拉面, 「峰寿司」嘅熊本拉面好有惊喜, 叉烧好厚肉, 而且好似炆猪肉咁, 入晒味。冇乜肥肉, 所以唔会太肥。最特别系有弹牙、爽口嘅奇妙感觉。面质稳妥, 系日式传统嘢。汤汁挂面, 浓度适中。 配菜(木耳丝) 爽、脆、惹味, 令人难忘。 有熊本熊嘅紫菜, 唔知系唔系佢哋独有, 好得意。< 迷你长脚蟹饭 > 唔好以为有「迷你」两个自我反正好细, 其实份量都唔少。用料新鲜 , 加咗啲沙律酱落去一齐食, 更加惹味。< 铁板明太子薯仔 > 呢个小食, 以为得薯仔啦, 点知嚟到, 原来薯仔上面系铺住啲三文鱼腩肉, 真系超级抵食。同埋讲真真系好好食㗎!< 费城卷 > 个样系似加州卷, 但系里面系芝士同埋三文鱼。好味! 就系咁简简单单, 两个大人都食饱晒。BB瞓咗觉, 冇得食, 嘥晒。
迷你长脚蟹饭
铁版明太子薯仔