2019-03-16 393 浏览
难得黎到佐敦上堂,一起身已经谂今日一定要回一回麦文记!今日终于试到,一口气连食两碗评一评佢!份量只要做过research ge都知道,麦文记ge面一定系细细碗,基本上一个大男人要食两碗先够饱。呢个同预期中一样,两碗ge份量等于出面ge一碗半。汤底好明显同外面ge好同!佢系好淡味,但系又完全唔似出面果D无味汤。当你嗒真D,就会发现佢有一种清甜清香系入面,而且完全唔涸喉,好饮。面底小弟唔系咩金舌头,老实讲就唔太食到同外面ge面的分别。不过,虽然食唔出,但睇得见,面底明显唔似出面果d咁黄咁白,而系近似鸡蛋面咁ge颜色!戏肉云吞面云吞好得,一碗有4粒。完全食得出系用新鲜虾去整,而且调味方面亦系好高水准!牛腩面呢个系我食过最好食ge牛腩面!佢ge五香牛腩完全系用清甜黎易容,食落唔会过咸,唔会盖过牛肉味,而且焖得好淋,完全唔起渣!牛筋简直系正到不得之了,可惜得一旧。呢碗面ge水准系超级高!

份量

汤底