2023-07-22 228 浏览
平时想食沪菜就会谂起乐天皇朝,是晚行开旺角,餐厅选择实在太多,但都好一段时间无食过小笼包,就决定食乐天皇朝虽然好多食客,但喺雅兰中心呢间乐天皇朝胜在够大间,好快就有位每间乐天皇朝嘅装修都带有宫庭式嘅感觉坐得又舒适同埋上菜速度都好快,食亲个感觉都好舒服坐低之后睇到餐牌份特色皇朝小笼包好吸引😍八种唔同口味,但今晚我哋得两个人就净系点传统小笼包,废事食唔晒,另外仲点咗两份头盘凉菜烤麸同陈皮五香牛肉,最后点埋份厨师推荐嘅鲍鱼炒饭上海妈妈烤麸今时今日喺香港都唔系好多餐厅食到上海菜,想点一份正宗嘅四喜烤麸就更难。嚟亲乐天皇朝都一定要点,咸甜夹杂嘅酱汁再加上炸过嘅面筋再配埋云耳冬荀等,呢份烤麸真系非常好食陈皮五香牛肉牛肉切片厚薄适中,呢类沪菜常用嘅牛腱肉带啲筋位,嫩滑得嚟又好好咬口,卤得非常入味小笼包乐天皇朝嘅小笼包包皮唔算好薄,但正正就系咁先容易锁得住里面嘅汤汁,无咁容易穿底漏晒汁,留住啲鲜味,一啖咬落去小笼包,啲鲜肉同埋热辣辣嘅汤汁喺口腔交汇,成条脷可以品尝到唔同滋味鲍鱼炒饭乐天皇朝嘅鲍鱼炒饭我真系大力推介,每次嚟食都必点。炒饭上台时香气扑鼻,未食已经喺嗅觉上面享受咗。炒饭粒粒分明,用瓦煲上仲可

每间乐天皇朝嘅装修都带有宫庭式嘅感觉
坐得又舒适同埋上菜速度都好快,食亲个感觉都好舒服

小笼包
原味小笼包

鲍鱼炒饭
乐天皇朝嘅鲍鱼炒饭我真系大力推介,每次嚟食都必点。炒饭上台时香气扑鼻,未食已经喺嗅觉上面享受咗。炒饭粒粒分明,用瓦煲上仲可以锁住啲温度,鲍鱼非常烟韧,再配埋鲍汁鲜味,将成个炒饭升华好多

最后食到一粒饭都无剩🤭

乐天皇朝其实除咗沪菜,都有唔少川菜同埋中国各地菜式选择,每样菜式都好高质,系我定期都要嚟回味嘅餐厅
2023-07-13
原味小笼包