2024-09-17 1483 浏览
生日真系要食好西继晏昼食咗个龙虾做午餐之后,夜晚无咁猛烈,食生蚝本身去蚝站食系因为见到佢有优惠$10/只法国生蚝,另外$138/1杯日式果酒加2只日式做法嘅生蚝一坐低咩都唔好谂,先嚟一打法国蚝先,本身美国蚝都有优惠但我就啱太钟意美国蚝嘅Creamy质感,我钟意法国蚝偏重海水味、爽口质感而因为呢几日日本打风,所以当日日本蚝无货但我对日本蚝都麻麻地,佢地太大只,蚝味无法国蚝咁浓,但质感偏中间第一转生蚝海水味太重,有啲咸,我本身都唔会加柠檬汁去食生蚝,但今次都要加,因为咸味重,反而加柠檬汁后更加好食啲蚝唔太大只,啱啱好,唔算太肥美,但为咗客人方便食,开蚝后店员会帮客人将贝柱切断,所以所有蚝都可以连埋贝柱食,好贴心食完呢一打真系欲罢不能,即时决定要食多一打~不过第二转呢一打无第一转咁咸,大细差唔多,今次就食到啲蚝好鲜甜,爽口炸薯条 $68呢个炸薯条不得了,劲脆,一食停唔到口,佢嘅香脆真系M记做唔到Ashai Soup Combo Set $138@1Combo有4款日式煮法嘅蚝选择清酒焗蚝柚子萝卜蓉生蚝炸蚝福袋煮蚝最后我地拣咗清酒、柚子另外果酒我地拣巨峰提子同桃个日式煮法……sorry我地两个
生日真系要食好西
继晏昼食咗个龙虾做午餐之后,夜晚无咁猛烈,食生蚝

本身去蚝站食系因为见到佢有优惠

一坐低咩都唔好谂,先嚟一打法国蚝先,本身美国蚝都有优惠
法国生蚝

而因为呢几日日本打风,所以当日日本蚝无货
食完呢一打真系欲罢不能,即时决定要食多一打~
炸薯条

炸薯条 $68

Ashai Soup Combo Set $138@1
Combo有4款日式煮法嘅蚝选择
清酒焗蚝
柚子萝卜蓉生蚝
炸蚝
福袋煮蚝
最后我地拣咗清酒、柚子

另外果酒我地拣巨峰提子同桃
个日式煮法……sorry我地两个真系唔识食,清酒煮蚝还可以,清酒味浓,但感觉盖过晒啲蚝嘅鲜味
清酒焗蚝

而个柚子萝卜蓉,OMG,搞唔掂,唔知食紧咩咁,完全唔夹,柚子味重过蚝味,一入口,我地两个都揦埋口面
柚子萝卜蓉生蚝

真系反而炸蚝会最稳阵,但系觉得炸咗佢有啲嘥
另外两杯Asahi果酒……sorry我地都唔太建议,因为又系唔知自己饮紧啲咩,头顶即时有直升机飞过……伏伏伏伏
Asahi  soup  combo

真系想试,我地建议巨峰提子,桃味完全无桃味,无甜味,巨峰提子就有少少甜味,中和返
整体呢个日本祭Combo伏味浓厚
蚝站至尊薄饼

蚝站至尊薄饼 $178
我本身唔太钟意食薄饼,但系呢啲薄底式嘅我ok,平时喺Pizza Hut食至尊,会有洋葱、青椒、辣肉肠
但佢呢个,好特别,用烟肉、黑椒肠,重要劲多芝士,我话唔知会唔会拉到丝,朋友话无可能喇,点知都可以㖞
虽然好好食,但2个女仔都真系食唔晒成个10吋薄饼

蚝站我绝对会回购~~
佢地有几间分店,$10/只法国生蚝全线分店都有~

#蚝站
#无钱但又爱食爱周围游