咁远入黎坪洲(离岛),继续怀旧既味道💁🏻‍♀️士多食完晏食番个茶粿做甜品🤤店主婆婆每样都放左一个出黎做Sample俾你拣。你拣岩,佢先会系个保温箱到拎出黎,系爱既温暖呀🤣◽️茶粿/糕类 ($7/件)◽️砵仔糕•黑芝麻砵仔糕•大菜糕艾草茶粿(花生馅)• 鸡💩藤(清明仔)眉豆咸茶粿•南瓜甜茶粿(红豆馅) ◽️冰冻凉茶 ($16/枝)◽️酸梅汤•五花茶•🐍舌草•竹蔗茅根•冬瓜薏米~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•▪艾草茶粿($7)细细个三角形,唔怕会食滞。拎上手个阵系暖暖地🙊即食就岩晒。外皮天然草绿色,唔系色素🌱🌿☘️面有少少油,防止蒸既时候痴住块叶。皮烟烟韧韧,唔会痴牙。艾草味越咬越出,少许草青,好轻微既甘✨好健康既感觉💚中间系好香既花生馅(唔算太满)不过整体黎讲,对我就甜左少少。~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•艾草系中药材,营养丰富,对女性有益💃🏻性温,有驱寒祛湿作用。艾草虽好,但不宜长期食用🙅🏻‍♀️始终都系药材,唔肯定岩唔岩自己既朋友,请先向自己家庭医生/中医生查询👩🏻‍⚕️👨🏻‍⚕️
咁远入黎坪洲(离岛),
继续怀旧既味道💁🏻‍♀️士多
食完晏食番个茶粿做甜品🤤
店主婆婆每样都放左一个出黎做Sample俾你拣。

你拣岩,佢先会系个保温箱到拎出黎,
系爱既温暖呀🤣
◽️茶粿/糕类 ($7/件)◽️
砵仔糕•黑芝麻砵仔糕•大菜糕
艾草茶粿(花生馅)• 鸡💩藤(清明仔)
眉豆咸茶粿•南瓜甜茶粿(红豆馅)
◽️冰冻凉茶 ($16/枝)◽️
酸梅汤•五花茶•🐍舌草•竹蔗茅根•冬瓜薏米

▪艾草茶粿($7)
艾草茶粿

细细个三角形,唔怕会食滞。
拎上手个阵系暖暖地🙊即食就岩晒。
外皮天然草绿色,唔系色素🌱🌿☘️
面有少少油,防止蒸既时候痴住块叶。

皮烟烟韧韧,唔会痴牙。
艾草味越咬越出,少许草青,好轻微既甘✨
好健康既感觉💚
中间系好香既花生馅(唔算太满)
艾草茶粿

不过整体黎讲,对我就甜左少少。
艾草系中药材,营养丰富,对女性有益💃🏻
性温,有驱寒祛湿作用。
艾草虽好,但不宜长期食用🙅🏻‍♀️
始终都系药材,唔肯定岩唔岩自己既朋友,
请先向自己家庭医生/中医生查询👩🏻‍⚕️👨🏻‍⚕️
外卖自取