2008-08-25 9 浏览
小金鱼爱吃米线.....但系旺角新开个间谭仔实实在在很多人排队等位,所以我有时想吃但系又唔想等咁耐位时会改吃呢间。有时都会要等位,但系基本上等10-15分钟左右就会有位。佢同谭仔唔同,呢间选择好多~唔食米线都仲有其他选择。(好似酸辣粉~拉面呀~咁)当然小金鱼次次都系食米线啦~~~𩠌方面我多数都会选:腩肉 <== 比谭仔仲好食,无乜肥肉,而且佢应该系煮过入味,所以有味道,唔似谭仔咁用白水煮咁(我估),有时仲要斋肥肉~猪软骨 <== 骨乎其名,猪肉 + 软骨,D软骨系淋的,唔会硬掘掘咁~金菇 <== 好难唔好食,不过份量偏少,可以叫做唔抵食,只系我钟意食金菇,所以我一定会叫。猪大肠 <== 无异味,呢个真系唔系间间都做到同做得好,呢间做得唔错。小锅米线 + 小辣 = 呢间D汤底同谭仔好唔同~酸辣得嚟味道偏浓,而且佢有频多酸菜&芽仔,我有时会食到中辣,睇心情啦~~~至于SERVICE~尚算OK~D阿姐几好~唔算无礼貌,落单都算快,你话等等都会迟D再嚟~收野前都会问下你仲要唔要。价钱方面~面底HKD20.00 + 每样𩠌最少HKD4.00 (最贵好似HKD6-
小金鱼爱吃米线.....

有时都会要等位,但系基本上等10-15分钟左右就会有位。
当然小金鱼次次都系食米线啦~~~

𩠌方面我多数都会选:

价钱方面~面底HKD20.00 + 每样𩠌最少HKD4.00 (最贵好似HKD6-7.00),饮品就+HK8.00 (如果下午茶时间,热饮免费,冻饮+ 2蚊,最抵~),普普通通啦~
不过最重要系~如果大家好似小金鱼咁系一个怕热的人(OR鱼)的话,最好就坐入D~因为佢地虽然系有开汽气,但系佢系用拉门,D客人出入唔系成日会记得"顺"手关门,夏天坐得出会比较热~