2021-01-25
今年无得去旅行,剩咗劲多假,所以年尾就变咗清假嘅时候啦。难得平日放假,当然系去啲假日多人嘅cafe啦,呢间The Coffeeology我想去好耐㗎啦,吸引我嘅,唔系咖啡,系绿茶呀😍今次同朋友点咗个绿茶cheese cake、炖牛肉意粉同两杯Latte (一杯正常、一杯Oat milk)。个绿茶cheese cake真系坚好食,cheese味香浓带点淡淡嘅绿茶味,入口即溶😋如果个绿茶味再浓啲就更好啦!绿茶味唔啱嘅话,仲有芝麻味可以选择。个炖牛肉意粉肉质软嫩,配上芝士碎、茄酱,好惹味!今次个Latte试下转咗Oat milk(需另加$5),Oat milk其实几健康㗎,一样有牛奶嘅营养同维他命,但就有一种可溶性纤维 β-葡聚糖 (Beta Glucan) 可以降低坏胆固醇嘅水平,亦都非常适合对奶制品有敏感嘅人同纯素者饮用。虽然系健康啲,但我都系比较钟意牛奶味多啲🐮🤪