2021-04-30
最近发现网上好评如潮 位于荃湾的缘聚鲜锅 推出了芫茜点心😍身为芫茜控嘅我😋梗系要趁住热潮即刻去朝圣一下啦😌全新创意制作 包括以下11款爆茜点心( 芫茜肠粉 芫茜肉片粥 芫茜芫虾烧卖 芫茜菜苗饺 芫茜萝卜糕 芫茜红油炒手 芫茜咸水角 芫茜虾春卷 芫茜荷叶饭 鱼汤芫茜鲜竹卷 上汤芫茜金翅灌汤饺)🤤另外仲有 午市精选2人套餐 风味煲仔任选一款 精美点心任选三款 特价$88 免2位茶位 都几抵食🤭 不过记得留意(星期六日及公众假期+$20)🤔 店舖灯光明亮 座位宽敞 虽然今日系星期日 但店舖面积都几大 所以唔使等位好快就可以入座啦👍。芫茜虾春卷(HK $36)即叫即炸虾春卷 外皮超脆可口 虾肉爽口弹牙 唯独芫茜馅料不够多🤭。芫茜虾烧卖(HK $36)成堆芫茜遮住咗粒烧卖😅仲有好大粒虾添 不过芫茜味太重 抢咗烧卖原有味道 个人认为原始烧卖比较好食🤗。假日点心二人餐(HK$88+$20)煲仔凤爪排骨饭属于二人份量 所以比平时𠮶啲大煲 不过啲饭完全冇凤爪排骨香味 似系饭煮好之后先添加上去😟 如果可以米连排骨凤爪一齐煲熟 咁会好食好多😑。鲮鱼酿尖椒尖椒味道较辣 能够渗透喺鲮鱼肉当中 味道不错。 缘聚虾
身为芫茜控嘅我😋梗系要趁住热潮即刻去朝圣一下啦😌
店舖灯光明亮 座位宽敞 虽然今日系星期日 但店舖面积都几大
所以唔使等位好快就可以入座啦👍
。
芫茜虾春卷(HK $36)
。
芫茜虾烧卖(HK $36)
成堆芫茜遮住咗粒烧卖😅仲有好大粒虾添 不过芫茜味太重
抢咗烧卖原有味道 个人认为原始烧卖比较好食🤗
。
假日点心二人餐(HK$88+$20)
煲仔凤爪排骨饭属于二人份量 所以比平时𠮶啲大煲
缘聚虾饺王
外皮较厚 唔烟韧 虾肉有雪藏味道 🥺
鲜竹牛肉球
鲜竹牛肉球系我食过最差嘅一次👎 冇牛肉味不特止
一夹落去仲要散晒 完全吾弹牙 如果合埋眼食 都唔知自己食紧咩😱
。
整体而言 缘聚鲜锅嘅点心水准比较参差 下次都未必会山长水远再嚟食😵
另外卫生问题须要注意 因为侍应俾我嘅所有碗碟匙羹 都系有污渍 油立立😰
叫佢更换咗几次 都同样有呢个问题 最后拣咗好耐先揾到套比较干净啲
我再用热水洗干净 先敢用😢 温馨小提示 所以大家系呢度用餐
《记得 记得 记得 留意清楚呀 》😓