2021-05-25
今次去蟹道食Omakase (厨师发办),一入到去已经俾佢好大只蟹型装饰吸引,Lunch嘅Omakase $1,600 一位,同夜晚差唔多价钱,佢哋嘅店长系日本主厨,我哋系星期日lunch去,朋友话平日lunch time系爆满嘅,因为佢全场得十几个位,𠮶日就得我哋同另外一枱,另一枱重系日本人,令我哋真系置身日本嘅感觉,未讲食物之前,一定要赞佢嘅服务,𠮶位男侍应服务真系一流,系一个识日文嘅香港人,所以当然上每一道菜佢都用广东话同我哋解释得好清楚,又会主动喺我哋提问之后俾啲有趣嘅嘢我哋睇,例如有一个前菜入边有一条鱼仔,我哋讲开究竟系一条乜嘢鱼,跟住佢就将一个小型鱼缸拎嚟话比我哋听就系游紧水𠮶啲😂又话说我哋见到日本主厨拎住一个发泡胶盒比隔离枱睇,我多口一问侍应,佢话系游水鳗鱼,隔离枱叫咗鳗鱼饭,佢哋嘅鳗鱼系新鲜嘅,所以通常会先攞比客人睇,跟住就拎咗个箱鳗鱼嚟比我哋见识吓鳗鱼游水🤣,顺带一提佢哋嘅鳗鱼系需要预先预订㗎!而且lunch嘅鳗鱼比dinner价钱平一半讲返食物🦀🦞未食之前,佢会先拎当日新鲜嘅主打食物比我哋睇,我哋当日系北海道雪场蟹,松叶蟹,毛蟹同龙虾,佢哋用嘅蔬菜都系日本新鲜运到嘅
一入到去已经俾佢好大只蟹型装饰吸引,
未讲食物之前,一定要赞佢嘅服务,𠮶位男侍应服务真系一流,系一个识日文嘅香港人,所以当然上每一道菜佢都用广东话同我哋解释得好清楚,又会主动喺我哋提问之后俾啲有趣嘅嘢我哋睇,例如有一个前菜入边有一条鱼仔,我哋讲开究竟系一条乜嘢鱼,跟住佢就将一个小型鱼缸拎嚟话比我哋听就系游紧水𠮶啲😂又话说我哋见到日本主厨拎住一个发泡胶盒比隔离枱睇,我多口一问侍应,佢话系游水鳗鱼,隔离枱叫咗鳗鱼饭,佢哋嘅鳗鱼系新鲜嘅,所以通常会先攞比客人睇,跟住就拎咗个箱鳗鱼嚟比我哋见识吓鳗鱼游水🤣, 顺带一提佢哋嘅鳗鱼系需要预先预订㗎!而且lunch嘅鳗鱼比dinner价钱平一半
讲返食物🦀🦞
未食之前,佢会先拎当日新鲜嘅主打食物比我哋睇,我哋当日系北海道雪场蟹,松叶蟹,毛蟹同龙虾,佢哋用嘅蔬菜都系日本新鲜运到嘅时令蔬菜🥬🥕
*前菜
*刺身蟹脚吞拿鱼腩 - 食物好食鲜甜就不在话下,当中我哋发现一串以为系小生果嘅物体,原来系日本超小型蕃茄仔🍅
*烧物 - 蟹, 烧咗都非常鲜甜啖啖肉
*渍物
*龙虾蔬菜天妇罗 - 做咗天妇罗,龙虾仍然弹口
*毛蟹 - 起咗蟹肉,加上蟹膏,非常鲜甜
*蟹肉海胆鱼子捞饭 - 主厨亲自嚟到喺我哋枱面打开蟹盖,帮我哋拌饭,另外有成碗鱼子,可以自己加喺拌饭上面,
之后主厨仲好高兴咁将啲蟹盖搭起煲盖上面比我哋影相📷
*龙虾汤🦞- 非常鲜甜
*饭后生果系日本蜜瓜
冇得飞日本,但可以食咗一餐好似置身喺日本当中嘅蟹道厨师发办Omakase,感觉非常满足,环境舒适,服务超好,食物新鲜美味,真心讲比呢个价钱真系好值得👍🏻👍🏻👍🏻