2023-02-15
今次首先先讲重点我终于揾到全港最好食嘅Tiramisu!!😋机缘巧合之下认识到餐厅老板Mr Paolo Monti, 意大利人开意大利餐厅, 唔使讲梗系第一个报到啦😂 呢间餐厅开咗一年左右 环境装修非常阔落, 部份景观可以睇到海景, 亦有户外位置 够晒开扬食物方面,当然佢哋系主打意大利料理, 由头盘, 主菜(例如意粉,pizza, 海鲜) 以至酒类, 甜品等, 通通正宗意大利手艺 食材方面亦由意大利新鲜运到,甚至厨师员工侍应等亦都系意大利人, 唔讲仲以为自己去咗一趟意大利😅讲到食物,今次头盘点咗Octopus bites, 轻轻沾上面粉炸过 外脆内软 非常新鲜主菜就叫咗一客carbonara和一客pinsa tartufata, 前者可以做到有creamy egg yolk但唔觉腻, 后者一放上枱已闻到香喷喷嘅黑松露香气, 令人食欲大增食到最后虽然好饱,但系甜品真系唔可以放过🤯几经挣扎之后, 最后都系点返Tiramisu; 我好喜欢正宗意大利式嘅Tiramisu, 湿淋嘅口感入面加咗rum 酒喺手指饼内, 然后上面撒上朱古力碎增加层次, 为一餐丰富澎湃嘅午餐画上完美句号
我终于揾到全港最好食嘅Tiramisu!!😋