2022-12-01
今日去湾仔做嘢就去咗庄士敦208嘅新餐厅食意大利菜,餐厅位于25楼,景观开扬,装修以罗马为主题,典雅瑰丽,除咗有舒适嘅室内位置,仲有chill到爆嘅露台位比客人叹酒叹美景!Daily baked bread ($28)今日有两款餐前面包,ciabatta带脆皮较为烟韧,focaccia香软绵密,送上时面包仍保持温热,蘸埋意大利橄榄油同黑醋食,非常美味!Trippa Alla Trasteverina 罗马式炖牛肚 ($178)炖煮牛肚主要用咗薄荷同pecorino 芝士调味,羊奶芝士系菜式主要咸味来源,金钱肚口感软腍,整体口味清爽又细腻!Maccheroni Amatriciana AMA特制番茄酱猪颊肉通心粉 ($288)以特色iron pan上菜,香气扑鼻,用上招牌传统意大利酱汁Amatriciana,蕃茄酱汁加上义式风干猪面肉同pecorino 芝士,系唔少罗马菜式都会用到嘅酱汁。鲜甜蕃茄加上咸香腌肉同芝士奶香,非常开胃,而每条笔管面都吸附酱汁,湿润又烟韧! Marango Steak 意大利马兰戈牛扒 ($398)上面铺满horseradish,员工叫佢做「鬼佬wasabi」,
Marango Steak 意大利马兰戈牛扒 ($398)上面铺满horseradish,员工叫佢做「鬼佬wasabi」,食落微呛鼻又清新但唔辣,牛扒我哋拣咗员工推荐嘅medium rare,果然一流,肉味香浓,口感松软,非常可口!
AMA员工全部好友善又funny,用餐气氛轻松,食物质素又高,已成为我心目中姐妹庆生、同另一半浪漫撑枱脚嘅不二之选!