2017-01-16
天气冻冻地最啱就系打边炉~而羊腩煲shabu shabu就系最佳嘅选择喇!呢啲时候,想食羊腩煲绝对系一件好容易嘅事!因为随时落到楼下一间中餐厅都可以食到!但!问题系~好食嘅羊腩煲就坚系可遇不可求喇!位于佐敦白加士街嘅军记海鲜菜馆,话明系菜馆,当然系以小菜为主啦!目标非常清晰下点了一个大羊腩煲,再加多一碟小炒椒盐田鸡~羊腩煲有大同细份量供应,但大羊腩煲并唔算好大,唔使担心食唔晒!材料塞满整个煲,有羊肉啦、白萝卜、枝竹、马蹄、笋片,仲有铺面的大青葱~随住愈煲愈滚嘅羊腩汤底,飘出阵阵浓郁嘅香气,直扑鼻蕾~未开始食已经感觉非常良好!羊腩切得唔会太大件,一件分两啖食就啱啱好!肉质好松软,好腍,一啲都唔觉得韧同难嚼,羊肉吸收左汤底浓郁嘅精华,超正!仲食得出属于羊专属嘅骚味!唔使担心会太骚,只系好轻微~有羊骚先至叫食紧羊肉呀嘛!店家事前功夫真系处理得很好,先有咁好嘅水准!而且羊肉应该系属于新鲜嘅,因为如果系雪藏嘅,就唔系呢种质感同味道喇!当然系有比较之下先咁讲啦~除左主角羊肉好好味之外,配菜都一样唔马虎!白萝卜好入味,好腍,仲好甜!马蹄好爽,笋都系一样!支竹更加唔使讲,索晒啲汤汁,正啦!!随羊腩煲仲
而羊腩煲shabu shabu就系最佳嘅选择喇!
但!问题系~好食嘅羊腩煲就坚系可遇不可求喇!
随羊腩煲仲附送新鲜生菜一大碟~shabu shabu~
椒盐田鸡炸到热辣辣,外皮薄而香酥,内里仲保留肉汁,食得出系新鲜炮制嘅~椒盐味好惹味,但略嫌未够咸,如果加多丁丁咸味,就真系完美喇!
揾军记就实冇错。