2024-05-23
今日放工,和朋友相聚一刻,来到了这间新开不久的明道。餐厅设计日式,放有figure公仔。应是老板的珍藏。刚好老板当日在场,问了他有什么推介。牛肠锅用嘅系九州牛肠,将肥膏剪走煮过再上枱,完全食唔到内脏嘅腥味,福冈牛肠锅又肥又韧,相反呢度牛肠烟靭有咬口,去除咗肥膏之后一啲都唔肥腻,绝对系上佳之作。汤底系白面豉调较的汤,配上自家制蒜辣椒调味酱,蒜味甚浓,但系一啲都唔辣。除咗牛肠,仲有日本高野豆腐,索汁一流。食晒啲牛肠之后,千祈唔好嘥咗个汤底,记得要叫山形牛A4西冷加乌冬,油脂均匀,入口即溶,啖啖肉香,令人忍唔住一片接一片。蟹膏龙虾用上澳洲龙虾,落咗order冇几耐,厨师就喺我哋面前嘅鱼缸捞龙虾上嚟,喺我哋面前生㓥,剥壳炒熟,再加上海胆酱同蟹膏,厨师精彩嘅表演,嫩滑弹牙嘅龙虾肉,香气四溢嘅海胆蟹膏香,令我对呢度菜一试难忘。自家制绿茶奶冻,香浓嘅绿茶配上自家制嘅奶冻,茶香扑鼻,奶冻嫩滑,份量再多点好吗?日本海盐雪糕甜味同盐味恰到好处,绝对唔系坊间海盐雪糕可比。享受美食嘅时光,总系过得特别快,高质素嘅食物,殷勤嘅服务,仲有热情嘅老板,绝对会再嚟呢间餐厅。