2018-12-29
当你揾食揾到头痕之际, 发现有间由细食到大既舖头你忘记咗, 就好似去探番个个老人家, 知道佢身体健康, 一切安好, 心里悠悠然🤗🤗 呢间老舖就系位于元朗西巴士总站隔离既学记面家, 当年读书时成日去拜访, 巴士站侧跟既熟食档, 基本上无一个 “入口” 求其一个方向都入到, 而见到著得靓靓既婆婆 (红黑中国风衣著, 搭埋对花鞋), 问你几位, 再叫你快啲坐低。另一边箱佢又同个10零岁既小朋友既度计紧埋单数, 小朋友拿手机计极都唔掂, 婆婆声如洪钟咁同佢讲 (P.S. 唔系闹佢) 计错就出声, 无计错就咁; 然后同侧边啲熟客仔不停咁讲, 婆婆应该年过90, 但日日系舖做嘢, 专门带位收钱, 系学记生招牌, 真心KAWAI 呢☺️☺️ Any肥, 讲番嘢食, 坐低先见到, 原来学记个牛腩系OPEN RICE 系拿过奖, 同道人原来唔少。大大个餐牌挂咗系面吧侧边, 简简单单唔会睇唔明🖼️全场40零个位都应该睇得清清楚楚。叫咗牛腩云吞河、净鱼皮、牛丸勿演河😜😝😛 见到阿姐系个铁罐度夹啲鱼皮出黎, 再加个汤上枱; 估计系拿货既, 用靓汤浸佢三至四秒咬落去半淋小脆既鱼皮, 好邪恶, 最开心系你啪断旧大鱼皮放
见到阿姐系个铁罐度夹啲鱼皮出黎, 再加个汤上枱; 估计系拿货既, 用靓汤浸佢三至四秒咬落去半淋小脆既鱼皮, 好邪恶, 最开心系你啪断旧大鱼皮放入去浸黎食个份爽快 (个人感觉, 不喜勿插)😚😚
而云吞牛腩河, 上枱就老老实实唔会砌靓比你, 汤底无加味精都几肯定🤤🤤河粉系扁窄身个种; 重点系个牛腩, 痴线架, 点系汤腩, 但我觉得咬落去好似有7成熟牛扒个份JUICY既? 😮😮唯一可恨既地方系, 太少啰, 但5-6旧🤣🤣
云吞又系出色, 包到好实净, 足料; 只虾鲜味🍤好似仲有啲虾汁系入面咁🤩🤩
至于牛丸, 个材质系正既🐂 应该系舖头自制; 拍得住胜利架, 勿演 (墨丸)都好食, 但比牛腩云吞就比唔上喇👌👌
食完叫婆婆睇数, 好快手计起; 夹埋先90埋单, 多谢婆婆MAKE MY DAY😘😘