2024-06-30 1870 浏览
最近唐人馆跟「闽东壹鱼」合作,推出多款黄花鱼料理~爸爸睇报纸见到所以非常感兴趣!我地一家人特意抽空到唐人馆品尝一下黄鱼有几好食!😎 平时好少机会食到黄鱼(黄花鱼),今次试左几款黄鱼菜式:私房咸菜啫啫海钓小黄鱼煲、大理诺邓金腿海钓大王鱼饭、海钓大黄鱼海参包子,以及其他热门菜式:自家制仁稔烧脆皮雪花牛肋肉、蜜饯山楂 一刀咕噜肉、石榴厚切海蜇头、黑糖黑椒黑毛猪、蒜香黄金明虾球、流沙菠萝包!每道菜都非常美味,食得出厨师用心调配既独特酱汁及味道~其中大理诺邓金腿海钓大王鱼饭最令我印象深刻,黄花鱼非常嫩滑,入口即化,加上金光火腿粒既二次提鲜,呢碗饭睇落去虽然平平无奇,但实质内有干坤!黄花鱼有著大海鱼既口感,又有细鱼既鲜味,碗饭无落豉油都已经提到佢嘅鲜味,怪唔知得以前听人话上海黄花鱼既价钱等于黄金价!黄花鱼呢个crossover menu好似只系做几个月就完了~大家如果喜欢食鱼不妨去试一下😄👍🏻