2024-01-17 761 浏览
我约咗我妈咪去行街,经过见到八方庭,妈咪话上次同呀姨食过好好味,唔食就走宝,就决定入去试下啦我😊我要讲下荔芋油鸭煲🍲鸭肉香嫩多汁,荔芋软糯,汤底鲜甜。一啖落肚,鸭肉嘅香味同荔芋嘅独特风味瞬间爆发,真系令人惊艳👀之后系辣子鸡炸大肠👅有惊喜!鸡肉鲜嫩多汁,大肠酥脆。辣椒嘅香辣味道系一定要提一下,真系好开胃!辣味同大肠嘅鲜美交织在一起,真系估唔到咁好味🫦而椒盐鲍鱼够弹牙,表皮酥脆,椒盐嘅香味令人鲍鱼升华到另一个境界💓食正宗文昌鸡真系一种享受🌟!顶级嘅文昌鸡皮幼滑得黎紧致,轻轻咬落去,啖啖肉汁🍗即刻溢出,香而不腻,令人回味无穷。文昌鸡嘅肉质细嫩弹牙,每一片都切得均匀,呈现出黄澄澄🌕嘅脂肪层,细看之下,更可见其细腻嘅肌肉纤维。而家呢度嘅文昌鸡唔单止外形吸引,吃落更加嘅感觉系入口即化👄,肉质甘香而且浓郁。透过特殊嘅烹调技巧,文昌鸡保留咗最原始嘅味道,唔需要太多嘅佐料🌿,就已经可以喺味蕾之间爆发出一股清新嘅乡土情怀。喺呢个过程中,浑然天成嘅滋味喺舌尖跳跃,唔觉意间已经清空咗碟里嘅每一块鸡片🍽️。再配上特制嘅辣椒酱或者姜葱油,更能突显文昌鸡嘅鲜味,真系无得顶👍!