2022-12-13 68 浏览
好耐未食过天妇罗啦,原来喺湾仔有一间天妇罗专门店,呢间舖头喺日本开到嚟香港,当然所有食物嘅材料都好有水准。你间舖头位置都非常方便,地铁站一出2分钟内就到。沿途中可以欣赏下利东街嘅特色。呢间餐厅采用日本米,令到呢个丼饭加到100分😍😍我哋本来都唔系好钟食煎炸嘢,但系呢个天妇罗真系好好食,唔会好似出面食嘅天妇罗好多粉,同埋咬落去好油腻。今次我叫咗江户前天丼,天丼稻庭乌冬。❤️江户前天丼基本上有嘅天妇罗嘅食材都有,有海老、鱿鱼,海苔、温泉蛋。但系最特别之处就系呢个丼有整条鳗鱼。金黄色嘅天妇罗,同埋食落去不觉得油腻之外,另外仲有点甘甜嘅味道,完全唔需要有任何嘅酱汁,都会觉得好好味。最特别嘅,温泉玉子都可以做炸物,流心嘅蛋黄汁,配上香脆嘅天妇罗,真系想食多一碗饭。迷你天丼稻庭乌冬今次朋友比较贪心,又想食饭又想食乌冬,所以呢个配搭最适合佢。起初以为乌冬会令天妇罗冇咁香脆可口,但呢个观念我谂要改一改,非常好味。呢个迷你天丼蔬菜会比较多,有好好味嘅菇菌。❤️最特别嘅系个乌冬,如果你钟意食好多葱同埋唔同嘅配料嘅,有一大盒不同嘅配料,任你配搭。

今次我叫咗江户前天丼,天丼稻庭乌冬。❤️

江户前天丼

迷你天丼稻庭乌冬