2021-04-08 781 浏览
最近发现好难可以揾到好食上海菜,早排系ig见到呢间上海小菜馆就即管试下。一入到去就有一种旧式上海菜馆既感觉,菜单都好多好耐冇食既上海小菜。2个人叫左薰鱼、狮子头、萝卜丝饼,咁当然唔少得既就系蟹粉小笼包同招牌小笼包啦。不过真系得小笼包好食,蟹粉小笼包系香港黎讲我会俾7/10分,蟹粉都叫几浓郁,肉都几鲜味,而小笼包都算唔错,皮唔可以话最薄但都算系唔错,馅料味道都叫做几好。只不过其他小菜真系唔掂,首先个薰鱼太干,个味好奇怪,亦冇鱼味。而狮子头个肉好’梅’、超淋,好重姜味,但冇乜肉鲜味,而且个汁都好怪,可以话只系一个啡色嘅汁,冇乜味道。最后个萝卜丝饼算系好少少,馅料味道唔错,不过个外皮就厚咗啲,有少少浪费左个馅。如果要试既话可以试个小笼包,但系其他就不了。