2014-09-30
因为今个月系我生日,一班朋友帮我庆生,问我去边度食,上黎open rice八一八后就决定试下呢间!餐厅位置于天后边,但如坐地铁去,就砲台山落车行去会近D同舒服D。餐厅比较细,大概只有十张台,我地早左去,佢地都比我地入去坐住等其他朋友。同埋一定要订位先好去,因为目睹有客无订位想食,就算眼见好似有吉枱,餐厅都只系话成晚full左,所以一定要订位!朋友怕烧鹅卖哂,所以亦一早订了一只。另外,钟意饮2杯嘅朋友注意,因为无酒牌,所以无得卖,但餐厅好好,你可带酒去又不收什么开瓶费。我地点左好几个菜,上菜超快,15分钟内几乎所以菜都上哂,一枱满满的,系个饭慢左少少。另外,因为有一朋友不能食虾,所以个虾多士就要少一件,点知个侍应姊姊误会左,其他所有以件数计的都少了一件⋯咁唯有食少件啦。去过镛记嘅都知前菜皮蛋绝对系名物,咁呢度都一样有。一如镛记一样,每人半只,中间流心的,味道又唔乸,绝对系好食!第一样梗系主角烧鹅,佢其实同镛记味道同卖相都相当不同,呢度比较多汁淋上去,所以皮没镛记脆。老老实实,去过几次镛记食烧鹅,唔知系唔系唔啱时候定我唔好彩,完全非常一般,完全唔想encore。但系个人嘅话,喜欢呢度多D,
第一样梗系主角烧鹅,佢其实同镛记味道同卖相都相当不同,呢度比较多汁淋上去,所以皮没镛记脆。老老实实,去过几次镛记食烧鹅,唔知系唔系唔啱时候定我唔好彩,完全非常一般,完全唔想encore。但系个人嘅话,喜欢呢度多D,只鹅肥瘦适中,绝对无大大旧白色脂肪。佢个切法亦相当特别,个胸肉系起哂骨,但又唔系潮州鹅片咁薄,size 刚刚好,啖啖肉非常之正,肉味浓又唔un,个汁望落好咸,实则系味道啱啱好,而且只鹅都相当大只,我地一行七人已经劲食都食唔哂,仲食剩小半只要打包添,咁400几蚊只真系超抵食,绝对会想encore!
呢个虾多士亦非常不得之了,望落个样普普通通,点知一咬,正到讲唔到野,只虾一定系新鲜货,超级爽口又有虾味,调味亦好,味道不浓及完全食得出鲜味。个厨师火路控制亦非常好,个多士又香又脆,但又唔油,完全唔会一口油。
去过镛记饮茶都知,鹅膶肠包亦系另一名物。呢度都有,但系系mini version。佢将一块好细嘅肠放左一片好细嘅方包上。条肠同镛记一样好味,但份量太少,一碟6件应该用唔到一条正常size嘅膶肠,而且同方包又唔多夹,好食系好食,但唔抵啰!
呢个咕噜肉亦非常不错,完胜镛记。呢度应该系用山渣调味,碟中唔见菠萝洋葱咁,但个酸甜度调教适中,肉系切成厚肉片,细细块咁,炸得外脆内软,汁系挂在肉上,又唔太多汁,稀杰刚刚好,又够获气,one of the best in town! 只可惜又系太细碟,一上枱,朋友已经讲,哗乜咁细碟,似2-3人份量㖞!
跟住就系我想食嘅鬼马牛肉。呢个老菜,同枱有D年青友人都未食过。其实即油炸鬼炒牛肉,我小时候同屋企人去亲地茂馆食饭一定会叫呢样,记忆中系超好食,牛肉有䓤香,油炸鬼吸左汁但又会脆卜卜,谂起都好味。而家好少地方有得叫呢个𩠌,就算有都唔好食,见呢度有咁就叫下,希望可以食到童年味道。可惜呢度同坊间一样系唔多好食,亦系全晚最差的一样。个油炸鬼切得太厚,又炸得唔够脆,只得个硬字,其实应该系切薄片的,汁就更加唔好讲。牛肉就系普普通通通,乸过梳打粉的牛肉,一般酒楼货色,一D䓤香都无,成个芡又太杰,有D桨胡feel, 味道又咸左D,欠望,我估我可能永远食唔到儿时味道。
呢个系加大啫啫生菜煲,点解我特意咁讲,因为我唔觉佢似,我地每人夹左一次,成煲就清左⋯至于味道方面就一般啦, 不过获气系够的,我就觉得新斗记比呢度好食得多,呢度不过不失啦。
朋友想食豆腐,于是点左上汤生煎豆腐,我无食到,朋友话味道不错,外脆内嫩!
呢个鹅汁饭就一定要叫嘞!超级好味!饭有米香,软硬适中,鹅汁令个饭好香。饭𥚃有冬菇,肉粒,葱等,非常有获气,不能形容的美味!呢个份量又系大件夹抵食,每人起码有一碗多DD。
虽然友人有买了蛋糕,但大家都想试下呢度个红豆沙。唔知系唔系因为时间已经接近收舖,个红豆沙非常杰, 如红豆桨,个陈皮味又太浓,令到有D涩味,上环娥姐嘅好味几倍,早知唔叫。提提大家,系要比$50切饼费嘅。
总括来说,呢间D野普遍都几好食,特别系烧鹅同个鹅汁饭,绝对会令我返转头帮衬,其他小菜就size略细,service亦ok, 咁overall 我会prefer呢间多过镛记,只鹅已经完胜左。