2022-07-27
香港地好食既冰室已经买少见少,今日同朋友系荃湾,误打唔误入左间冰室,估唔到有惊喜呢间新记冰室,格局好怀旧feel,地下用左马赛克砖,周围环境都加入左好多绿色,连櫈都系用折凳,细细个啲感觉返晒黎野食方面就一啲都唔old school,除左有一般冰室有既红豆冰、常餐、西多士之外,仲有好多近期新兴既食物,例如芝士捞丁、奶茶红豆冰等等大食既我叫左个公司炒一丁,真系劲足料原左面头大大只蛋,仲有海量火腿洋葱椰菜。个面炒到劲入味,睇色水都知,好香黎冰室食野紧系唔少得瑞士鸡脾,呢到啲鸡脾好大只,有我成只手咁大瑞士汁索晒入去,好入味,肉质嫩滑,一流呢个菜式个名吸引到我,叫做「热菇热菇」即刻就试下先,杂菜同菇都炒得好淋,面头加左少少黑椒吊味,唔错最后叫左个蚝油菜,以前细个同老豆食野佢都一定会叫一份,今日难得黎到我都叫一份食,真系好有怀旧feel!