2020-09-17
餐厅名字几特别,一直有兴趣知道十二味系边十二种味道,今日喺将军澳,见到佢有分店,正系食晏时间,终于有机会试吓。叫咗佢$56嘅午市套餐「牛肉麻辣香锅」,包一小碟前菜青瓜、白饭、酸梅汤。「牛肉麻辣香锅」其实系碟上,几大碟,睇落好丰富。要咗小辣,真正系小麻小辣,食得出落咗好多香料,味道浓郁;牛肉几软熟,仲有多种配菜例如大豆芽、莲藕、芫荽、黑木耳、同埋唔少得嘅红辣椒,真系落足配料,好味😋辣辣哋越食越开胃,咁就贪心地再加一个$148嘅「霸王辣子鸡」😆😋。上菜嘅时候几乎「哗」一声,真系非常大碟,成碟红卜卜铺满辣椒,好有气势😍。都系要咗小辣,鸡肉干身炒得极香口、惹味;腰果脆卜卜好好食,红椒都脆脆哋不过只系食咗几粒,惊太辣😅。我用地毡式搜索方式将鸡肉同腰果全部扫清,之后再影返张相,全部都系红椒😆我未必食得到十二种味道,但肯定呢餐系非常美味;后来店员解释「十二味」系公司名字😁,可能我谂多咗🤣