2022-08-10
朋友知道我钟意食日本嘢🇯🇵,佢耐唔耐就会揾我,带我去一啲佢认为好嘅日本🇯🇵餐厅,呢日佢就约咗我喺铜锣湾,带咗我嚟呢间喺楼上嘅日本🇯🇵餐厅开餐😆叫咗呢啲食物share😁- $35 嘅「烧鳕鱼干」:脆卜卜,简单好味😆- $58 嘅「炸豆腐」: 豆腐皮炸到 脆脆哋但系又有啲烟韧㖞😆,豆腐肉 可以用 好juicy 嚟形容😆,上边仲加咗大量鲣鱼干丝,都几惹味😋- $38 嘅「真鲷🐠」同 $128 嘅「火炙🔥中吞拿鱼腩🐟」:「真鲷」系 sashimi 上,「火炙🔥中吞拿鱼腩」顾名思义就系火焰咗😆,充满油香;两样都充满 umami 😋- $38 嘅「牛抽寿司 🍣」x 2 :「牛抽」味道 subtle、新鲜、清甜😋- $32 嘅「鸡翼串」、$58 嘅「厚切牛舌串」、$38 嘅「豚肉荔枝卷串」、$18 嘅「青椒仔串」:呢啲串烧全部放埋一碟😆,全部都好味😋,其中特别美味嘅系「厚切牛舌串」,咬落爽脆兼 竟然充满牛油香味😋;仲有就系「豚肉🐷荔枝卷串」,猪肉配荔枝,竟然出奇地夹😋- $58嘅「焦糖菠萝🍍」:外边脆脆哋,里边好 juicy😋仲有,餐厅贴有 Suntory 啤酒广告海报,上面写着「がんばろう香港❗️」
叫咗呢啲食物share😁
- $35 嘅「烧鳕鱼干」:脆卜卜,简单好味😆
仲有,餐厅贴有 Suntory 啤酒广告海报,上面写着「がんばろう香港❗️」,睇得我好感动😆