2010-12-22 90 浏览
每次一谂起打边炉,总是第一时间闪起呢间,原因太简单,牛肉非常之吸引,虽然好多地方都打正旗号主打手切肥牛,可是我偏钟意呢到既多部位食法。除了肥牛外,其余火锅料都好新鲜,价钱一般啦,最重要汤底D味道好岩我地一班人。一坐低,先order了一碟牛脊,谂佢油脂分布平均兼有牛味,放入海底椰汤底灼一灼,软滑滋味。就系因为肥牛掂,所以追加了牛柳粒,发现都好好味,亦试过了之前网友的食法,5mins,15mins同30mins,哈哈,好可惜,我地每次都等不到30mins,不过如果钟意食浓味既牛粒的话,5mins绝对够,因为好稔又充满牛味。另外,估唔到猪润系咁好食,好大份,食落去有黄沙猪润的感觉。皇帝菜同炸腐竹唔可以唔食,炸腐竹放入汤唔多过3秒,食到外软内脆既口感,皇帝菜好新鲜,而且唔系间间都有供应,味道有少少似唐"O",不过系更加嫩滑版,食落一d渣都无。更多图片:http://hk.myblog.yahoo.com/zysk-c/article?mid=766

牛脊位

海底椰汤底

牛柳粒

另外,估唔到猪润系咁好食,好大份,食落去有黄沙猪润的感觉。

猪润

炸腐竹