2022-07-22 758 浏览
10点钟夜妈妈揾野食,行过见到呢间泰国小店,一于去试下店面唔大,大概3张4人枱,企企理理,铺头播住泰文歌,挂住啲泰国人相,店员全部系泰国人,好似真系去左泰国咁坐低叫左一个虾金边粉,一个金不换炒辣肉碎配白饭加煎蛋,沙嗲鸡串,猪串,烧鸡翼各一,再加左杯芒果沙冰同泰式奶茶。泰式奶茶同港式奶茶唔同,有阵淡淡嘅香草香料味,但又无印度拉茶咁重味,多左层次又唔会太过浓郁,特别又好饮芒果沙冰就应该系用芒果糖水整嘅,好似旧时细个食嘅果啲雪条味,都几怀念个辣肉碎就几啱香港人口味,清香嘅金不换加上微辣嘅猪肉碎,少少豉油蚝油,咸甜适宜,加只脆边煎蛋,送饭一流虾金边粉应有嘅都有,不过佢既味道无其他铺头咁浓重,适量嘅酸甜味唔会令人觉得好腻,我地2个人食到只碟干干净净到个串烧同鸡翼,意料之外嘅好味鸡串同猪串都好juicy、好腍,表面仲甜甜地,做到蜜汁串烧咁;而鸡翼就多左阵焦香,好有风味食完大满足,埋单200蚊都唔使,呢餐宵夜食得好满意题外话:可能店面较细,好多人叫外卖,咁啱有个客人拎完外卖返返转头,问店员拎多1个外卖碗得唔得,泰国姐姐最后俾左2个佢,钱都唔收仲问够唔够,好有人情味
10点钟夜妈妈揾野食,行过见到呢间泰国小店,一于去试下

到个串烧同鸡翼,意料之外嘅好味

;而鸡翼就多左阵焦香,好有风味

食完大满足,埋单200蚊都唔使,呢餐宵夜食得好满意

题外话: