2017-12-10 84 浏览
见到openrice 劲多人介绍「泰屋」,由于大多数食评都系正面, 有话抵食, 有话食物富有泰国特色, 于是我约朋友一于去试一试。 餐厅装修富有东南亚气氛,以绿色为主, 挂上精致嘅吊灯, 好舒服! 泰国其中一款招牌菜就系 《泰式青柠鲜鱼炉 $178》, 因为一边滚一边食, 热辣辣,好正呀! 滚起香味四散,充满泰式香料嘅香味, 有香茅、柠檬叶、南姜、芫荽等材料。鲈鱼鲜甜嫩滑,加上各种香料, 鱼肉变得更加美味可口。 《泰国金柚鲜虾沙津 $92》泰式沙津是必食之撰, 主要用咗泰国金柚、 大虾、 红葱同椰子丝等等。金柚入口多汁,啖啖肉, 口感爽脆。 值得一提就系个沙津汁, 用了新鲜青柠汁 、鱼露 同糖调教而成的, 酸酸甜甜而带点小辣, 十分醒胃, 开胃之首 !见到餐牌《黄咖哩牛根腩 $88》系厨师推介, 厨师用了多种香料如香茅、姜黄等香料作提味, 再加入椰浆, 香气十足, 味道变得更加丰富更有层次。香浓嘅咖哩配上牛根腩, 特别惹味, 咖哩汁做得不错, 清香嘅椰香加上甜甜嘅咖哩汁而带少少辣, 我好喜欢,配饭一流! 而牛根腩炆得入味, 肉质软腍,牛筋又炆得软滑,胶质丰富, 非常惹味。再叫了一份《香

泰式青柠鲜鱼炉

《泰国金柚鲜虾沙津 $92》

泰国金柚鲜虾沙津

黄咖哩牛根腩

再叫了一份《香葱蒜蓉包 $36》, 蒜蓉包沾上咖哩汁, 味道好夹, 浓郁嘅咖哩配上脆身嘅蒜蓉包,口感脆香,好食!

整体来讲:
环境舒适,食物相当不错,份量适中, 价钱亦算合理, 可以再encore !

原来仲有抵食下午茶, 下次一于试吓!

泰式青柠鲜鱼炉
泰国金柚鲜虾沙津