2019-03-22 52 浏览
今晚同朋友聚餐,各住东南西北,所以又系去香港的中间—旺角觅食🤣!今次冇book餐厅,决定随心睇下拣下食咩,行到去豉油街⋯朋友就比餐厅门口既特色饮品吸引左入去👈🏻 餐厅主要系做台式料理,睇餐牌系主打火锅,另外仲有台式饮品,好多款都好吸引咁(选择困难症Again.........今次就系比佢既特色饮品吸左入黎!芝士桃桃太好卖,今日既限量完左😭😭😭点左芝士莓莓!惊—喜!首先眼前一亮,个杯好令🙊,而且劲大杯!比普遍的台式饮品店大杯。饮落有惊喜!好好味,莓莓粒粒的清甜,然后厚厚既奶盖,愈后愈浓厚的芝士味!一向食饭系落单前都会参考下openrice 既分享同推荐,发现原来餐厅都几新,而佢依杯特饮就好高评价,仲有人指同喜茶95%似,所以我都跟住点⋯饮完真系都几同意🤔⋯⋯但唔洗排大队(新开,趁住未咁多人知,👉🏻目前👈🏻仲系唔洗排长龙👈🏻😎)本人点左烤鱼锅!店员都好亲切咁关心食到既辣度,虽然我好辣,但唔系食到好辣🤣,所以就推荐我点bb辣♥️一锅上来就已经好香,见到汤底个时,都担心太辣,但好彩系店员推荐个阵拣左岩自己既辣度,所以岩岩好!香辣入口,又不会太刺激,对我依种钟意辣但又唔食得好辣既人而言,店员姨姨既

今次就系比佢既特色饮品吸左入黎!
芝士桃桃太好卖,今日既限量完左😭😭😭
芝士莓莓

点左芝士莓莓!
巴蜀烤鱼锅

一锅上来就已经好香,见到汤底个时,都担心太辣,但好彩系店员推荐个阵拣左岩自己既辣度,所以岩岩好!香辣入口,又不会太刺激,对我依种钟意辣但又唔食得好辣既人而言,店员姨姨既辣度推荐得刚好👍🏻

睇到烤鱼外层就知道烤鱼真的是有经过烤先再下锅,而且,鱼亦都好大块,鱼肉大块肉好多,虽然鱼系有骨,但是佢系完整的长骨,好简单就可以骨、肉分离🙈
估计系烤过的原因,鱼系经过辣锅后,并唔会吸哂辣味,反而系食到香烤过后既鱼香味😆

药膳豚肉锅

两个朋友就拣左唔辣既药膳锅,真心觉得⋯简直可以当汤饮🤣
真系落足料煲,仲有杞子明目👈🏻
汤真系几好饮,可能我们饮饮下饮多左,店员姨姨行过见到啲汤少左,竟然主动令住汤底黎加汤(人生第一次未开始食就加汤😂😂

原来连个锅原来系订制! 好可爱的招牌,感觉真系好用心,连依啲位都整到咁细致👍🏻👍🏻👍🏻

因为几个人食饭,小食叫左几款唔同
台湾夜市小香肠

台湾夜市级水准,好少可真是咁贴近到台湾的夜市风味,赞♥️

柚子蜜鸡翼

柚子蜜鸡翼涂满了一层柚子蜜,但感觉未够入味

烧鸡肉串

鸡肉串好嫩,烤得刚好冇过火,味椒盐都好香
烧冬菇

朋友质疑我,话唔明我点解要叫冬菇😂😂
但唔知点解好想食,所以就点左
证明我的眼光是对的!!😤😤✌🏻
蒜香超浓,烤得好入味,美中不足的是⋯冬菇比较细粒(不过上菜时,店员姨姨唔好意思咁自动解释,今日来货既冬菇较细,平时既系大大粒架!😢⋯⋯听完觉得:新入货👉🏻好新鲜的冬菇!👈🏻🤣
厚烧牛舌

牛舌真系厚、厚、厚切!
识食绝对系拣厚切!可惜唔系间间餐厅都有。
落单前点厚切,但都冇期望太多。
上台后见到真系厚厚一块真系流口水🤤
厚切的精髓系啖啖肉同大满足😍,食落口感好爽,一啖一啖咬系都系爽口,完全唔会”un”

荔枝红玉

最后忍不住买多左杯令住去行街饮。
荔枝红玉好清新,就算食饱饱饮都唔会觉得「漏」
感觉上有机会会成为下一间喜茶⋯⋯饮品水准真是几店,真心推荐👍🏻

今餐真系有啲罪恶感⋯⋯我竟然饮左两杯⋯⋯(但饮饱先有活力再减肥😊

餐厅既环境装饰偏向简单舒适,而佢既用具和杯都特别订制印左茶茶logo,系依啲细位都几用心同细致,食落都觉得餐厅几有heart同心思去做。
店员姨姨几nice,有被关爱的感觉😂
食物质素cp 值高,而饮品—赢、了!👍🏻👍🏻👍🏻
芝士莓莓
巴蜀烤鱼锅