2018-10-01
是日国庆假期, 同男友训到黄朝百晏先起身出去食野。今日去左西关粥品我地2个人, 叫左4样野食: 西关咸汤圆、香煎咸肉粽、鲜虾肠同新鲜猪杂河。西关咸汤圆其实呢间野最出名系粉仔嘅..但我次次来亲佢都卖晒了, 而我就会叫呢个咸汤圆!呢个其实都好好食! 劲足料! 有陈肾粒, 虾米, 鸡丝, 土鱿丝, 仲有大量黄茅白! 加埋细细粒汤圆, 真系好好味!建议食得辣的话加少少辣椒油! 更加惹味!香煎咸肉粽呢个! 我咁大个女都系第1次见! 都系喺呢间店食!呢个真系到不得了! 只咸肉粽煎到好干身好脆! 点埋白糖食真系正到冇朋友!虽然只粽其实只系得肥猪肉馅, 系就系肥D, 但真系必食!来呢间店, 一定要试! 鲜虾肠见到佢标榜系自家制米浆嘅手拉肠粉, 一于试下!一碟肠粉有2大条, 1条入面有2只虾。味道OK的, 肠粉皮好多! 中意食的话一定好满足!虾都爽口! 但略嫌细只, 肠粉皮同虾大小唔多合比例。新鲜猪杂河同样, 标榜系自家制米浆整嘅沙河粉, 所以试下!一上枱, 份量十足! 不论系猪杂同生菜既份量都好多!猪杂都新鲜, 味道唔错!河粉都可以, 其实食落同肠粉皮味道都冇乜分别。但可惜河粉好碎, 好难夹..食得比
今日去左西关粥品 我地2个人, 叫左4样野食: 西关咸汤圆、香煎咸肉粽、鲜虾肠同新鲜猪杂河。
建议食得辣的话加少少辣椒油! 更加惹味!
呢个! 我咁大个女都系第1次见! 都系喺呢间店食!
虽然只粽其实只系得肥猪肉馅, 系就系肥D, 但真系必食!
来呢间店, 一定要试!
见到佢标榜系自家制米浆嘅手拉肠粉, 一于试下!
一碟肠粉有2大条, 1条入面有2只虾。
味道OK的, 肠粉皮好多! 中意食的话一定好满足! 虾都爽口! 但略嫌细只, 肠粉皮同虾大小唔多合比例。
新鲜猪杂河
同样, 标榜系自家制米浆整嘅沙河粉, 所以试下!
一上枱, 份量十足! 不论系猪杂同生菜既份量都好多!
猪杂都新鲜, 味道唔错!
河粉都可以, 其实食落同肠粉皮味道都冇乜分别。
但可惜河粉好碎, 好难夹..食得比较连辛苦。
总括来讲, 食物唔算贵, 怀旧风味, 唔系度度都有得食!
绝对值得去试下!