2021-02-25 428 浏览
有时候唔知道食乜嘢好嘅时候,去Duck & Waffle 系一个唔错嘅选择。因为地点方便,餐厅设计新颖而且舒适,食物有信心保证,服务殷勤,仲可以网上订位,所以我又同屋企人去咗食午餐。我哋三个人,大家都点咗一份Set Lunch。Set Lunch($250)一份,有些菜式需要另外加钱。Starter:➡️Atlantic Salmon Tartare新鲜嘅三文鱼切成小粒粒,配上自家制泡菜脆片同海澡沙律酱,开胃又特别,如果可以张块紫苏叶切碎,捞埋一齐食会更加好。➡️Grilled 18HR Pork Belly猪腩肉沾满香料,肉质嫩滑入味,一D都唔肥腻。➡️Foie Gras Crème Brulee (+$50)又系另一个咸甜配搭!好似焦甜炖蛋咁,上面一层薄薄脆焦糖,下面就系甘香幼滑嘅鹅肝酱。沾少少鹅肝酱上面包到一齐食,超级好食。Main:➡️Roasted Fillet of Sea Bass鲈鱼柳煎得外皮微微金黄,鱼肉鲜嫩滑漏;伴碟嘅意式烟肉、雅支竹、青豆,煮到好似bacon chowder 一样,口感丰富之余仲好饱肚𠻹。➡️Duck & Waffle (+$150)喺Duck & Waff

Starter:
➡️Atlantic Salmon Tartare

➡️Grilled 18HR Pork Belly
猪腩肉沾满香料,肉质嫩滑入味,一D都唔肥腻。

Main:
➡️Roasted Fillet of Sea Bass

➡️Duck & Waffle (+$150)
喺Duck & Waffle 当然要叫佢嘅招牌菜啦!鸭脾炸到金黄色,外皮酥脆,肉质又嫩又滑,一撕就开。鸭肉连埋waffle、鸡蛋、maple syrup一齐食,咸咸甜甜,令人回味无穷。

➡️’Hara Bhara’ Lamb Chops
羊扒生熟程度适中,肉汁四溢,配上酸薄荷忌廉同腌制过嘅红椰菜丝,减低油腻感同时提升咗鲜味。

Dessert:
➡️Black Sesame Sticky Toffee Pudding
黑芝麻拖肥布甸味道香浓,入口软糯,颇甜;不过配合埋蜜糖焦糖雪糕一齐食,可以减轻浆口嘅感觉同中和一下甜度,令人不知不觉食晒成个甜品

➡️Maple Glazed Granny Smith Apple Waffle
苹果批的变奏版。Waffle 上面淋上烹调过嘅苹果,再搭配肉桂味雪糕,碟边有crumble 增加口感。我觉得肉桂味可以再重一些,不过小朋友侧觉得啱啱好。

• Duck  &  waffle
  • Foie gras creme brulee