2014-02-20 4004 浏览
昨天同同事来了这里食生日饭,我们一行七人一早订左枱,系OPENRICE订枱仲有九折添呀,这间中菜一直想嚟试,因为菜式几特别,几吸引. 酒楼在楼全层,唔算好大,大厅及有几间房,好多明星成日嚟,原来系米之莲食店添呀.坐下就看餐牌,餐牌好丰富及吸引的照片,小食系炸鱼仔,几惹味呀,我们点左:金砖豆腐, 用个竹篮装住,卖相好吸引,四四方方一件,都有10件架,外皮薄薄地,够脆,入面豆腐都好滑身,够香避风塘芙蓉茄子, 这个系炸茄子件,原来系睇唔出系茄子,加埋芙蓉蛋白一齐食,好味㖞,够晒热,入面茄子都好淋好甜,不过炸得过火左黑鱼籽蜜味糖心蛋, 这个卖相已够晒吸引,蛋黄系半流状态,上面有些黑鱼籽,好味呀,好香迷网陈村咕噜黑豚肉,排到W字,我们在找迷网在那里,原来系有一小片炸网在旁边,黑豚肉的咕噜肉都几有咬口,唔肥架㖞,几好味,配料唔系菠萝,系皮蛋同埋荞头,好特别㖞.宾城棒棒骨四方盒,加左三条,每人一条, 我们以为佢将加的三条骨放埋一齐,点知原来系另外加了一个俾我地,好大份,咖喱好香,都几辣,猪仔脾肉好味,面包加埋咖喱一齐食好好味,入面有些秋葵同埋一些唔知咩瓜,不过真的几好味,食包都食到好饱滋补木桶水晶鸡

滋补木桶水晶鸡半只, 药饍鸡,我初初唔知水晶即系咩,同事话用水蒸住只鸡咪系水晶鸡啰,原来系咁解,唔算出色,唔算入味,唔算特别,鸡同药材的味道系分开的,如果整得入味D会更好食

啫啫介兰煲, 好大煲,好香咸鱼味呀,芥兰一路用个煲煮紧,所以煮到越食越淋,咸鱼的配料好香好惹味,但系过多,所以咸左点

鲍粒福建炒饭, 这个饭好多料及汁,搅埋一齐食好好味,有虾,鲍粒,菜粒,肉粒,湿湿地好开胃

胡麻鲜淮山, 这个应该系前菜,但后尾才加,鲜淮山好爽口,加埋麻酱食几特别, 够晒冻,不过冇咩技巧可言,份量都少左一点呀,唔抵食

甜品:
冰糖陈皮炖原个雪梨,我们叫左一个谂住试下,嚟到已经好香陈皮的味道,好清甜,雪梨好淋,一切就切得开,有好多陈皮丝,好好味呀.

陈皮红豆沙,这个叫左一窝,每人一碗,完全系冇红豆粒架,全是沙同埋陈皮,几香的,好味,不过我钟意食一粒粒有咬口的红豆沙.

仕应服务都几好,只系有一个仕应唔知系咪听唔到我地讲嘢,叫佢换碗食饭,佢初初俾一只,之后叫佢再俾多一只, 佢好似听唔到但之后去攞左四套俾我地, 唔知系咪觉得我地好烦?!

位置都坐满晒的,价钱系贵了一点,但整体系好的.
金砖豆腐
避风塘芙蓉茄子