2013-11-15
前日星期三, 有个朋友生日. 但佢美孚个头收8点, 听日大家又要返工, 唯有去美孚到食啦.佢提议去一间叫小越南既细餐厅, 生日个话事冇问题既.8点几左右, 去到间餐厅. 又唔系好细间, 都几多人食下.格局都唔错.一行5人入去座都唔逼, 侍应都好快递上水, 餐具, 同即场介绍2款制作需时招牌菜牛油鸡翼同香炸大头虾庆祝生日紧系要食D啦, 招牌菜都有图睇先上个头盘-牙车快鸡丝沙律有椰菜丝, 红萝卜丝,炸香干葱, 青瓜丝, 唔少得仲有鸡丝望上去唔错, 加埋D捞檬汁(碌冧)真系好开胃同醒胃珍宝越式拼盘:好快上虾饼 – 够热, 岩岩炸起咁, 同甜酸酱一齐食, 真系好好味春卷 – 同样都系热辣辣香脆可口扎肉同薰蹄– 爽口弹牙无骨白云凤爪 – 一口就咁食, 唔错整体有热食冷盘, 其实想叫多个, 不过仲有其他野食呢小越南香炸大头虾一上枱, wa, 劲香啰, 忍唔住即食大头虾上半D 膏真系多到呢, 我有个fd 最钟意食膏, 连我只上半都比埋佢大头虾下半D真系啖啖肉, 虽然炸, 但食得出虾系新鲜虾越式大头虾酸辣汤酸辣汤一个锅仔但都够我地5人饮嗅到阵辣味, 睇下材料, 有香茅, 波罗, 蕃茄等等, 好足材,
佢提议去一间叫小越南既细餐厅, 生日个话事冇问题既.
8点几左右, 去到间餐厅. 又唔系好细间, 都几多人食下.
格局都唔错.
庆祝生日紧系要食D啦, 招牌菜都有图睇
先上个头盘-牙车快鸡丝沙律
有椰菜丝, 红萝卜丝,炸香干葱, 青瓜丝, 唔少得仲有鸡丝
望上去唔错, 加埋D捞檬汁(碌冧)真系好开胃同醒胃
珍宝越式拼盘:好快上
春卷 – 同样都系热辣辣香脆可口
扎肉同薰蹄– 爽口弹牙
无骨白云凤爪 – 一口就咁食, 唔错
整体有热食冷盘, 其实想叫多个, 不过仲有其他野食呢
大头虾下半D真系啖啖肉, 虽然炸, 但食得出虾系新鲜虾
越式大头虾酸辣汤
嗅到阵辣味, 睇下材料, 有香茅, 波罗, 蕃茄等等, 好足材, 当然唔少得又系大头虾, 都有4件大头虾(即1只原虾)
重要既系通常出面食D虾放汤都系会好”梅”, 但食入口同香炸大头虾一样弹牙有鲜味. 钟意辣既我真系觉得好好饮, 酸辣又醒胃. 有个朋友唔系太食得辣但饮到, 因为D波罗, 蕃茄甜味中和返.
牛油蒜蓉焗带子
同大头虾一样, 不过一上枱系一阵牛油蒜香飘过来
金黄色带子, 食落牛油同蒜蓉夹埋带子一口食, 真系好match, 虽然牛油蒜蓉系重味野, 但带子鲜味冇被抢走
越式椒盐软壳蟹
依个好岩食, 因为成日食软壳蟹好觉得好大只. 但依个佢将软壳蟹再斩一半, 成为左一口软壳蟹. 唔会好多炸粉, 又唔会好咸, 最重要系够热.
黑椒铁板蚝仔
上到枱黑椒味好劲, 用豆芽炒蛋做配入蚝仔, 觉得系另一种食法同风味. 加上有红辣椒, 黑椒, 葱粒好好食.
蚝仔呢? 估唔到蚝味都强烈.
越式辣椒膏猪颈肉炒河粉
当以为系好辣时又唔系bor, 阵辣味真系好劲, 但唔系好辣, 又唔油, 烧猪颈肉好好味
外面D蒜蓉同牛油, 同焗带子唔同, 依个系汁来既, 配上香脆鸡翼, 好真系正. 另一个重点系鸡翼真系好大只又多汁.
越式牛肉捞檬
檬粉,青瓜丝,白红萝卜丝同沙律一样咁新鲜, 捞下捞下牛肉量都唔少又唔韧 wor
食到最后差少少未饱就叫左 越式猪颈肉饭
烧猪颈肉仍然咁好食, 饭就岩晒我, 因为唔系又”淋”又烂个重, 而系一粒粒个只, 配上葱同葱油, 几好呀.
有个fd 同我一样叫珍多凉粉冰,椰香味浓烈, 粉条同凉粉量都几多
三色冰睇上去同珍多冰差唔多都系椰香味浓烈, 但入面系有绿豆红豆
热滴漏咖啡, 我地一来有得饮, 个fd 就话等待系享受既一种, 等佢慢慢滴, 下层应该系炼奶. 个fd 最后话好滑同甜得来咖啡味好香.
仲有个叫左杯咸柠七