2016-07-16
美味秘笈细个嘅时候有无谂过自己会系武林高手?轻工了得,可以好似六师弟甘,稳重的身型都可以见步如飞?呢个甘嘅想法我会每个人都会有。点解我会忽然谂起!?因为我巧遇了美味秘笈,哈哈。呢到嘅菜单相当有风味,以传统的中国书册做招来,外面蓝色盖面,右上角写了美味秘笈四个字,每掀开一页就了似自己练紧工一样,睇𠮶时既要庄重,又要严谨,说不定会练成大功夫来!哈哈,说笑吧!整个餐厅以怀旧式茶楼设计为主,又融入了一些现代的元素,坐下来既有怀旧嘅感觉,又不失现代的舒适感。亮点系我很喜欢装著菜单的信箱,是旧式铁信箱,感觉好有性格!菜式叫了一系列的中式小菜,椒盐鲜鱿--必食的功夫小菜,真系小d功力都炒唔出𠮶种甘香嘅味道,鱿鱼炸完之后都唔觉韧,外层好脆,另外再加上劲香嘅椒盐味道,咸咸香香辣辣的,一流!炸豆腐--另一种最爱,识煮饭嘅我,最唔中意就系煮有豆腐的菜式,因为旧豆腐未煮,切𠮶阵已经会烂一两旧。。再莫讲话煮出嚟。呢到炸完件豆腐,一粒粒完整无缺,外面有层薄脆包住,入面香滑无比,真系用筷子夹夹得唔好都会烂,煮到甘正,神级啊。。烧叉烧--半肥瘦的刚好,食落还有微温。有浓浓嘅叉烧香味,外层光亮有一丝甜味,上碟时伴有豉油
整个餐厅以怀旧式茶楼设计为主,又融入了一些现代的元素,坐下来既有怀旧嘅感觉,又不失现代的舒适感。亮点系我很喜欢装著菜单的信箱,是旧式铁信箱,感觉好有性格! 菜式叫了一系列的中式小菜,椒盐鲜鱿--必食的功夫小菜,真系小d功力都炒唔出𠮶种甘香嘅味道,鱿鱼炸完之后都唔觉韧,外层好脆,另外再加上劲香嘅椒盐味道,咸咸香香辣辣的,一流! 炸豆腐--另一种最爱,识煮饭嘅我,最唔中意就系煮有豆腐的菜式,因为旧豆腐未煮,切𠮶阵已经会烂一两旧。。再莫讲话煮出嚟。呢到炸完件豆腐,一粒粒完整无缺,外面有层薄脆包住,入面香滑无比,真系用筷子夹夹得唔好都会烂,煮到甘正,神级啊。。 烧叉烧--半肥瘦的刚好,食落还有微温。有浓浓嘅叉烧香味,外层光亮有一丝甜味,上碟时伴有豉油,捞下饭都唔错。 鱼香茄子--茄子唔同人食又唔同的口感,有人中意食好淋,话煮得淋会入味d。我就中意食外软内爽的那种,这里的正合我口味,而且不用煮到好淋,已经够入味。再配上肉碎同咸鱼香味,超好食! 蒜蓉炒菜心--不用多说,餐厅食嘅炒菜就是无得输,无论点炒都好食。 点多支细支装可乐,爽一下!练成武功了!立刻体力大增,四肢充满力量哈哈。下回再一次过来,务求达到最高境界,更上一层楼,哈哈。。