2016-01-08
平时夜晚经过呢度都系劲多人,早几日同朋友食完饭,见到难得唔洗排队就入来试下。 见有新野! $15(试食价)有芝士tart食之前一直都好想试sogo果间d芝士tart,无奈人龙劲长,好多朋友话排左差唔多一个钟,但冻gei。。。(o下?)食tart最紧要系热食先好味,特别系呢d流心美食。个tart来到,见到面层d芝士局得好靓!急不及待切开佢,见到d芝士慢慢流出,劲香阿!食落个皮好脆,但唔系松化果种,朋友话应该系牛油比例落得无咁多,所以果种口感系会感觉水份无咁重不过都算唔错整体来讲好好食!值得一试但如果钟意口感比较松化gei皮,咁可能会钟意半熟工房多d。其实各有特色,呢度gei芝士tart d cheese咸味刚刚好,口感香滑得来唔会太杰或者稀,creamy得来唔会太漏同太甜。 另外同朋友叫左Test Tube 2.0 &佛手柑吉士, 对于钟意食甜品但又怕太甜gei朋友来讲,佛手柑吉士可以话系首选, 因为味道清香,口感滑溜, 酸味系控制得恰到好处,中间有一层士多啤梨雪芭,呢个酸酸甜甜(微酸only),都唔错最紧要系唔好过甜。不过个人唔太钟意侧边d酸莓干(红色粒粒),虽然只系伴碟,但味道麻麻,
另外同朋友叫左Test Tube 2.0 &佛手柑吉士, 对于钟意食甜品但又怕太甜gei朋友来讲,佛手柑吉士可以话系首选, 因为味道清香,口感滑溜, 酸味系控制得恰到好处,中间有一层士多啤梨雪芭,呢个酸酸甜甜(微酸only),都唔错最紧要系唔好过甜。不过个人唔太钟意侧边d酸莓干(红色粒粒),虽然只系伴碟,但味道麻麻,可以换成生果或者走左佢会好d。
Test Tube 2.0朋友话之前食过1.0,话觉得唔错,所以今次试下2.0,今次食都系好评。呢个最好两个人share会好d,如果一个人食晒可能会觉得腻,基本上三支tude gei口感都系creamy(轻盈),整体系唔错架可以一次过满足三种口味!staff都算细心,有提我地由清至浓咁去食,可以食到唔同层次gei味道。test tude由右至左分别系asis,百爵红茶奶冻同特浓朱古力mousse。最like Oasis,味道好似"pina colada",菠萝味好出好香而且唔酸,椰子奶冻就清左少少,可能怕抢左菠萝d味道。 红茶奶冻d奶味重左少少,感觉好似有d cover左茶味,茶gei甘香要食完先由舌头末端浮出来。特浓朱古力好香,但如果多少少苦味更佳,唔会越食越甜咁。(可能系因为我钟意苦味朱古力。)
整体来讲,呢度d甜品味道唔错,环境开扬舒适,几好坐。甜品卖相好精致,见到个menu已经比佢溶化左。