2022-12-05
今日同朋友落咗荃湾行街,行到有啲攰朋友带咗去食一间好有港式风情嘅西餐,无论价钱同食物质素都非常好,所以喺度推介一下。雅高33 西式餐厅,地址喺荃湾沙咀道328号宝石大厦地下21号舖。餐厅空间感都好足够感觉好整洁,喺度食饭感觉都几舒适。头盘沙律,沙律酸酸甜甜,味都几清新,食完真系特别开胃。蒜蓉包配白汤,忌廉汤入口香甜,好有港式风味,重点就系配蒜蓉包,蒜蓉包上枱已经闻到阵阵嘅香味,食落去好酥脆味道又香,加落忌廉汤一齐食真系一绝。芝士忌廉焗西兰花薯蓉 48元,入口芝士味好香浓,翠绿嘅西兰花食落去好爽口,芝士已经完全融入西兰花同薯蓉入边,味道好有层次。作为芝士控嘅我,真系好钟意食。特式焗蚝 68元,睇见已经流口水,size都算大只,入口味道鲜甜,口感爽脆,加上芝士嘅调味令到鲜味更加突出。美国安格斯牛肉眼扒五成熟配薯菜 268 元,肉眼扒好吸引,入口牛肉味好香浓,牛脂分布比例均匀 ,令到牛肉味更加香口,肉质非常嫩滑,厨师火喉控制得啱啱好,完全将肉汁锁住。黑松露忌廉野菌意大利饭,意大利粉食落去好有口感,烟烟韧韧,黑松露味道好香,配搭埋忌廉野菌,令到个味道更加有层次。
餐厅空间感都好足够感觉好整洁,喺度食饭感觉都几舒适。
头盘沙律,沙律酸酸甜甜,味都几清新,食完真系特别开胃。
特式焗蚝 68元,睇见已经流口水,size都算大只,
入口味道鲜甜,口感爽脆,加上芝士嘅调味令到鲜味更加突出。