2018-10-21 76 浏览
今日喺红磡行到饿饿地,就想食啲小食。经过见到咁多人买豆腐花食,就决定食碗豆腐花同其他小食。除咗豆腐花同埋其他豆制食品,仲有唔少小食拣,就例如有砵仔糕、芝麻糊、客家糍粑等等。我哋叫咗个两个冻黄豆豆腐花。.🔸豆腐花一食入口,豆腐花嘅豆味好浓又够冻。糖浆唔算好甜,如果想食甜啲,就需要加黄糖。我最钟意加黄糖食豆腐花,呢碗嘅浓豆味加上黄糖好味道除咗豆腐花,我哋都加咗两蚊去叫埋佢个砵仔糕。砵仔糕有得拣要豆或者唔要豆,我就拣咗无豆。🔸砵仔糕砵仔糕唔算好甜,好香,亦比出面食嘅砵仔糕烟靭和粘!而咬入口亦都好滑,加$2有一个真系好抵食!🔸客家糍粑最后买多咗一盒三个嘅客家糍粑,糍粑嘅皮好薄、又烟靭,馅料超多,有好多芝麻喺入面。由于皮唔算好厚,而佢嘅馅料唔算好甜,所以食入口都唔会觉得好滞!赞

豆腐花,好重豆味

我哋叫咗个两个冻黄豆豆腐花。
🔸豆腐花
一食入口,豆腐花嘅豆味好浓又够冻

加了黄糖更美味

砵仔糕

🔸砵仔糕
砵仔糕唔算好甜,好香,亦比出面食嘅砵仔糕烟靭和粘
!而咬入口亦都好滑,加$2有一个真系好抵食!
客家糍粑

🔸客家糍粑