2017-11-28 90 浏览
今日同屋企人去尖沙咀食饭,由于屋企人好想食越南菜,于是就去尖沙咀 The One 呢一间越南菜Le Viet度食饭,贪𠮶度交通又方便,大家都就脚,去到餐厅嘅时候虽然等位嘅人比较多,但系我哋等一阵就可以入去,都算方便。入到去嘅时候睇完餐牌,就点咗以下嘅𩠌:1)串烧沙嗲2) 大虾菠萝饭2)咖哩牛腩煲3)粉丝大虎虾煲4)猪颈肉炒河5)香芒糯米饭 我哋四个人食叫以上的𩠌,非常之饱,每个𩠌嘅份量都好多。1)串烧沙嗲,我哋四个人叫咗六串沙爹,包括猪,鸡及牛 。沙嗲串烧啲肉大大件,大大旧,有口感又唔干身,配埋秘制金黄色嘅香浓沙嗲酱入口香浓及惹味。2)大虾菠萝饭,呢个菠萝炒饭角底系用新鲜嘅菠萝 去做垫底,然后将黄姜炒饭配合独特嘅酱料放喺个新鲜菠萝上,饭入面仲捞埋一啲新鲜嘅菠萝,非常之惹味,而且个面仲有几只虾喺度,见到个样都即刻想食。 3)咖哩牛腩锅,呢个咖哩牛腩锅入面有牛腩,大大旧,又香又辣再配埋一个法式嘅面包,(一个面包焗咗嘅面包),简直系绝配。4)粉丝大虎虾煲,呢个粉丝大虎虾煲,有五至六只大虎虾,再加埋惹味嘅粉丝,非常惹味。如果你哋钟意食粉丝钟意食惹味嘅粉丝同钟意食虎虾,一定要叫呢个粉丝大虎虾煲啦

入到去嘅时候睇完餐牌,就点咗以下嘅𩠌:
1)串烧沙嗲
2) 大虾菠萝饭
2)咖哩牛腩煲
3)粉丝大虎虾煲
4)猪颈肉炒河
5)香芒糯米饭

我哋四个人食叫以上的𩠌,非常之饱
,每个𩠌嘅份量都好多。

串烧沙嗲

,见到个样都即刻想食。

大虾菠萝饭

咖哩牛腩锅

4)粉丝大虎虾煲,呢个粉丝大虎虾煲,有五至六只大虎虾,再加埋惹味嘅粉丝,非常惹味。如果你哋钟意食粉丝钟意食惹味嘅粉丝同钟意食虎虾,一定要叫呢个粉丝大虎虾煲啦。呢个煲你食到底时,你会发觉佢呢个煲用了好多调味料去整,包括胡椒粒,八角,桂皮等等嘅五香配料, 仲有蒜头,唐芹,芫茜同姜,用料十足仲有几旧肥猪肉垫底劲有心思。

粉丝大虎虾煲

5)猪颈肉炒河,呢个猪颈肉炒河上枱时非常之有镬气,可见厨师功架十足,而且猪颈肉分量又多 ,食到停唔到口,抵食!

猪颈肉炒河粉

6)香芒糯米饭,食到最后当然要试下啲甜品啦 ,一边黑糯米,一边白糯米,再配合香甜嘅嘢 椰浆,配埋新鲜嘅芒果,简直食到停唔到口。

香芒糯米饭

串烧沙嗲