2023-05-25
上环一带其实有不少正宗川菜,但绝对需要做功课先揾到,因为佢地通常系楼上舖,唔容易发现,但如果揾到一间高质素嘅,绝对系会满足感爆灯,今次介绍西营盘宝丰大厦1楼嘅川之源。1. 酸菜鱼:份量惊人,大大份之余,仲要有大量鱼肉,选用龙脷柳制作,肉质白滑鲜嫩,每一啖都系鱼肉嘅感觉真系酸菜鱼先做到,不得不提系个汤头真系好正,浓郁,酸味适中,辣度过瘾,仲可以自选大、中、小、BB辣,一定满足到唔同人嘅需要。2. 炒油麦菜:都系大大份嘅一碟,油麦菜新鲜嫩口,唔过火所以入口仍然爽脆,系高质家常菜嘅水平。3. 老干妈炒饭:香港唔多地方有得食老干妈美食,我认为老干妈配搭炒饭就系最完美搭配了,香味互相辉映,厨师炒功一流,成品惹味可口,米饭粒粒分明。推介!川之源位于1楼,环境仲有好高间隔,私隐度极高,食物质素又高,系静静地叹下正嘢嘅好去处。