2014-10-15 1009 浏览
去完旅行社,好想坐低食个饭,因为已经三点几,过了午餐时间,餐厅只有两枱客!我望见门口个午餐餐牌几好(呢间可能无下午茶)咪行入去,呢度系商场大堂中央,桌椅无间隔,甚至连墙都无,只有啲矮围篱围起个餐厅范围,超级开扬,不过光猛干净,浅木桌椅配上苹果绿色,好抢眼!安排坐外围餐枱,店员攞餐牌比我睇!食物选择都好多,食物以日式为主,加啲东南亚风味!而甜品都90%以抹茶为主,我其实想试甜品!叫了:照烧鸡肉拌温泉蛋丼($64):食物卖相好靓,绿白红好抢眼,鸡肉淋身唔嚡,不过唔似煎过,因为鸡皮唔系脆,烧汁杰身偏甜,捞埋温泉蛋汁加落珍珠饭度,好好味道!难得蔬菜新鲜爽脆,蕃茄厚肉,面头沙律墙先抢口,初时见以为系芝麻酱,食落酸酸地,中间仲有好多粒粒(唔知系乜)好开胃!餐饮--煎茶:餐饮冻嘅选择只有绿茶,热嘅系玄米茶、煎茶、绿茶,其他嘅就可以餐牌饮品减$10,我拣咗煎茶!上枱系用茶壶上,已经加分,因为我喜欢饮热饮,最怕温度凉了!茶壶保温能力好!不过要焗一阵先出味,但茶味唔太浓,一般!之后都好饱,食唔落太饱肚的甜点,所以叫了:天突黑蜜葛粉条($29):主要系比个食具吸引!一个木盒仔装住个葛粉榚,食时用木槌将粉榚推

之后都好饱,食唔落太饱肚的甜点,所以叫了:
天突黑蜜葛粉条($29):主要系比个食具吸引!一个木盒仔装住个葛粉榚,食时用木槌将粉榚推出,木盒出口系个网!会将个粉榚切成粉条,落埋啲黑糖水,捞埋一齐食,冰冻葛粉条好滑溜,好像食甜抹茶冷面!清甜黑糖水唔会过甜!好清新一道甜品!配一杯热玄米茶,玄米味好香,比我叫嘅煎茶出色好多!又可以解腻!

服务员只有一个在大堂,上菜收碟都好有礼,问佢餐饮𠮶几款热茶嘅分别,都好有礼貌答!我食甜品都会示范比我睇点做!

厕所要到商场厕所,有清洁阿姐长驻,好干净!good!
照烧鸡肉拌温泉蛋丼
鬼口水