2022-04-11
大围肥游记(1)积福街茶餐厅汉年茶餐厅- 招牌盐焗鸡就系令到呢间舖头多年来屹立不倒的原因。鸡料理永远是原汁原味的最好吃,而一盘合格的盐焗鸡,除了不能太干而且要够嫩,咸度更要刚好带出味道,太多就喧宾夺主。这里的盐焗鸡饭就做得很出色,皮薄肉嫩,鸡汁渗入饭内,很美味。配白饭捞自家制沙姜,最能带出鸡鲜味,但不少街坊熟客会加钱配炒饭底,炒饭粒粒分明更滋味,炒底食法系我最爱,惊食唔晒又可以叫一碗,又可以选择鸡翼、鸡髀、鸡胸,好似入咗行运茶餐厅一样「葱花飞边蛋治看底、鸳鸯三七少甜」食得够了能,专做街坊生意。如果食得再精细一啲我会建议预订新鲜盐焗鸡,味道更上一层楼椒盐猪扒饭亦都系佢嘅另一个名物,肥厚的猪排现点现炸,入口仍然保持著肉汁,椒盐配上炸蒜超级够味,加上每一份分量十足,绝对能吃得捧腹而回