2020-12-06
限聚令正式开始, 又要重过食饭盒的日子, 幸好公司楼下有一间台式外卖专门店, 食物质素非常唔错, 今日就同同事一齐买外卖~午餐跟小食/饮品, 最后同同事拣咗半筋半腩汤炖乌冬及台式猪软骨配卤蛋肉燥饭, 两款都系跟饮品~菠萝乳酪这个菠萝乳酪特饮,味道酸酸甜甜,好似饮紧菠萝味既益力多一样,饮完胃口大开 (我唔客气喇!)半筋半腩汤炖乌冬 汤头好鲜甜, 有浓郁既牛肉香味, 但就唔觉有药材香味, 牛筋入口脆中带糯, 食完咀角会有黏黏感, 胶原蛋白丰富, 牛腩煮得好软淋, 肉嫩而多汁, 完全唔鞋唔韧, 配埋弹牙乌冬, 满分~台式猪软骨配卤蛋肉燥饭 猪软骨非常大件, 而且煮得好入味, 肉质淋滑, 入面有大大旧脆脆猪软骨, 入口淋又带脆, 好有口感, 卤肉饭好甘香,肉粒脂香丰腴, 好适合佐饭, 不过, 我觉得卤肉汁唔够多, 如果加多少少就perfect喇~姜母茶 姜母茶甜味啱啱好, 味道香甜, 姜味重, 但唔会辛辣到入唔到口, 饮完成身都暖晒~
午餐跟小食/饮品, 最后同同事拣咗半筋半腩汤炖乌冬及
台式猪软骨配卤蛋肉燥饭, 两款都系跟饮品~
菠萝乳酪
半筋半腩汤炖乌冬