2015-11-25 294 浏览
有朋友要去外国读书, 我地约好一大班人今晚同佢Farewell. 因为大部份人住港岛, 所以都约咗系港岛区食饭. 其中一位朋友住筲箕湾, 介绍有间环境几好的BBQ餐厅, 就约定今晚见喇.我地有12个人, 差不多占据咗佢成个室外位置! 包场感觉真系开心  食物方面简直系大堆头, 差不多每样都拣咗, 而且全部都要 x 2 或者 x 3, 个个有得试! 话明Farewell, 又点可以无酒饮? 我地全部人都有叫啤酒, 佢有得拣1664 Blanc, Hoegaarden, 手工啤酒(支装), Apple Cider, 仲有经典的菠萝啤! 我酒量麻麻, 就拣咗菠萝啤, 饮落甜甜地似汽水, 但又有少少酒精味, 味道清新, 啱晒我呢D唔系好饮得又想饮的人!食咗好多野落肚, 印象比较深刻的有佢个吊片鱿, 大大块烧得好香; 而烧茄子就烧到好香软, 热辣辣感觉好warm; 烧一口午餐肉就用咗青椒夹住黎烧, 食佢个午餐肉个时有种青椒清新感的味道, 减少咗午餐肉的肥腻感; 烤饺子酿鸡翼都好好味, 佢系用咗D猪肉酿入去只鸡翼度, 令到佢个烧鸡翼有两种味道同口感, 食落完全无违和感! 呢度仲有我最钟意的鸭舌,
食咗好多野落肚, 印象比较深刻的有佢个吊片鱿, 大大块烧得好香; 而烧茄子就烧到好香软, 热辣辣感觉好warm; 烧一口午餐肉就用咗青椒夹住黎烧, 食佢个午餐肉个时有种青椒清新感的味道, 减少咗午餐肉的肥腻感; 烤饺子酿鸡翼都好好味, 佢系用咗D猪肉酿入去只鸡翼度, 令到佢个烧鸡翼有两种味道同口感, 食落完全无违和感! 呢度仲有我最钟意的鸭舌, 鸭舌用黎烧真系第一次试, 估唔到佢加咗辣粉同孜然粉黎烧可以咁惹味, 真系好正!
烤饺子酿鸡翼
烧鸭舌
其实成晚大部份野食我地都好满意, 而且环境真系几舒服, 如果同一大班好朋友畅聚, 呢度真系一个好地方!
2015-11-21
庆祝纪念